Fruitige eendenborst salade
2 personen
Ingrediënten:
1 tamme eendenborst ( ong. 200 g)
2 handperen
1 el boter
2 el honing
1 vanillestokje
150 g champignons
50 g gepelde walnoten
200 g gemengde sla
2 sinaasappels
10 g verse gemberwortel
½ tl mosterd
1 el olijfolie
1 el witte wijnazijn
25 blauwe bessen
Bereiding eendenborstfilet:
- Snijd de vetkant van de eendenborst met een scherp mes kruislings in met 1,5 cm ertussen tot aan het vlees.
- Bestrooien met peper.
- Verhit een koekenpan met dikke bodem zonder boter of olie.
- Bak de eendenborstfilet de eerste 3 min. op hoge temperatuur aan de vetkant, zodat het vet eruit kan lopen en deze lekker knapperig wordt.
- Matig de temperatuur en bak tot het gewenste resultaat.
- Rood 5-6 min. per kant
- Medium 6-7 per kant
- Doorbakken 7-8 minuten per kant
- Houd de eendenborst tijdens het bakken in beweging door over de bodem te draaien.
- Prik niet in het vlees.
- Wikkel de eendenborst in aluminiumfolie en laat rusten
- Gooi het vet niet weg want daar bak je 4 minuten de champignons in.
Bereiding champignons:
- Verhit een scheut olijfolie en in een koekenpan en bak de champignons circa 4 minuten.
- Breng op smaak met een beetje zout en peper.
In de tussentijd kan je verder met de peertjes.
Bereiding peertjes:
- Schil de peren en snijd de peren in lange repen.
- Laat de boter smelten in een koekenpan.
- Schraap een vanillestokje uit en voeg deze bij de boter.
- Voeg nu de peertjes toe, en bak de peren in circa 3 minuten goudbruin.
- Voeg de honing toe en karamelliseer de peren.
- Snijd de schil van 1 sinaasappel en snijd de partjes eruit.
Bereiding Dressing:
- Pak een schoon kommetje.
- Rasp de buitenkant van de sinaasappel.
- Pers de sinaasappel.
- Rasp de gember.
- Voeg 15 blauwe bessen toe.
- Mix de ingrediënten van de dressing met een staafmixer en voeg druppelsgewijs 5 el olijfolie toe.
- Breng op smaak met een beetje en peper.
Serveren:
- Snijd de eend in dunne tranches.
- Leg de sla in het midden van het bord en verdeel er de tranches eendenborst over.
- Garneer met de champignons, peer, walnoten, blauwe bessen en partjes sinaasappel.
Voor het serveren giet je de dressing erover.
Succes!