Aardappeltortilla met Gruyère en Parmaham

aardappelgratin1gifAardappeltortilla met Gruyère en Parmaham

 Ingrediënten voor 4 personen:

1 rode ui, in ringen gesneden
1 kilo vastkokende aardappelen, Opperdoezen
1 tl nootmuskaat
2 teentjes knoflook
200 ml slagroom
6 ansjovisfilets in olie, dun gesneden
200 g Gruyère kaas, geraspt
2 bos-uitjes, dun gesneden
150 g Parma ham, dunne plakken
2 laurierblaadjes
1 el verse rozemarijn

Bereiding:

  • Kook de aardappels gaar (liefst een dag van tevoren).
  • Snij de aardappels in dunne schijfjes ½ cm.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Breng de room aan de kook.
  • Voeg hierbij de nootmuskaat, rozemarijnblaadjes, laurierblaadjes en 150 geraspte Gruyère.

IMG_3638

  • Laat het geheel op een laag vuur 5 min. door pruttelen.
  • Verwijder de laurierblaadjes.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de helft van de aardappelschijfjes in een ingevette ovenvaste schaal.

IMG_3637  IMG_3639

  • Leg hierop de ui ringen, beetje geraspte Gruyère en de gesneden Parmaham.
  • Dek het geheel af met de overgebleven aardappels.
  • Giet de saus over de aardappels en strooi de overgebleven Gruyère hierover.

IMG_3640

  • Zet de schaal 15-20 min. in de oven, tot er een goudbruin, pruttelend korstje op zit.

IMG_3641 IMG_3642

  • Serveer met de ringetjes bos-ui

Lekker als bijgerecht, maar ook heerlijk afgekoeld als borrelhapje.

Succes!

aardappelgratin1gif

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: