Aardappeltortilla met Gruyère en Parmaham
Ingrediënten voor 4 personen:
1 rode ui, in ringen gesneden
1 kilo vastkokende aardappelen, Opperdoezen
1 tl nootmuskaat
2 teentjes knoflook
200 ml slagroom
6 ansjovisfilets in olie, dun gesneden
200 g Gruyère kaas, geraspt
2 bos-uitjes, dun gesneden
150 g Parma ham, dunne plakken
2 laurierblaadjes
1 el verse rozemarijn
Bereiding:
- Kook de aardappels gaar (liefst een dag van tevoren).
- Snij de aardappels in dunne schijfjes ½ cm.
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Breng de room aan de kook.
- Voeg hierbij de nootmuskaat, rozemarijnblaadjes, laurierblaadjes en 150 geraspte Gruyère.
- Laat het geheel op een laag vuur 5 min. door pruttelen.
- Verwijder de laurierblaadjes.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Leg de helft van de aardappelschijfjes in een ingevette ovenvaste schaal.
- Leg hierop de ui ringen, beetje geraspte Gruyère en de gesneden Parmaham.
- Dek het geheel af met de overgebleven aardappels.
- Giet de saus over de aardappels en strooi de overgebleven Gruyère hierover.
- Zet de schaal 15-20 min. in de oven, tot er een goudbruin, pruttelend korstje op zit.
- Serveer met de ringetjes bos-ui
Lekker als bijgerecht, maar ook heerlijk afgekoeld als borrelhapje.
Succes!