Aardappeltortilla met Gruyère en Parmaham

aardappelgratin1gifAardappeltortilla met Gruyère en Parmaham

 Ingrediënten voor 4 personen:

1 rode ui, in ringen gesneden
1 kilo vastkokende aardappelen, Opperdoezen
1 tl nootmuskaat
2 teentjes knoflook
200 ml slagroom
6 ansjovisfilets in olie, dun gesneden
200 g Gruyère kaas, geraspt
2 bos-uitjes, dun gesneden
150 g Parma ham, dunne plakken
2 laurierblaadjes
1 el verse rozemarijn

Bereiding:

  • Kook de aardappels gaar (liefst een dag van tevoren).
  • Snij de aardappels in dunne schijfjes ½ cm.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Breng de room aan de kook.
  • Voeg hierbij de nootmuskaat, rozemarijnblaadjes, laurierblaadjes en 150 geraspte Gruyère.

IMG_3638

  • Laat het geheel op een laag vuur 5 min. door pruttelen.
  • Verwijder de laurierblaadjes.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de helft van de aardappelschijfjes in een ingevette ovenvaste schaal.

IMG_3637  IMG_3639

  • Leg hierop de ui ringen, beetje geraspte Gruyère en de gesneden Parmaham.
  • Dek het geheel af met de overgebleven aardappels.
  • Giet de saus over de aardappels en strooi de overgebleven Gruyère hierover.

IMG_3640

  • Zet de schaal 15-20 min. in de oven, tot er een goudbruin, pruttelend korstje op zit.

IMG_3641 IMG_3642

  • Serveer met de ringetjes bos-ui

Lekker als bijgerecht, maar ook heerlijk afgekoeld als borrelhapje.

Succes!

aardappelgratin1gif

 

Geef een reactie

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?