Pompoenbroodjes maar dan zonder pompoen
Ingrediënten:
voor 8 broodjes
500 g patentbloem, plus een beetje om te bestuiven.
10 g zout
10 g gist
20 g zachte boter
300 g koud water
1 eigeel
oranje levensmiddelenkleurstof ( poeder)
8 steeltjes van peer of appel
Bereiding:
- Vermeng het water met een mespuntje kleurstof.
- Doe de bloem het water en het zout in een mengkom.
- Meng het geheel goed door.
- Als laatste meng je de gist en de boter er door heen.
- Kneed deze massa ongeveer 8-10 minuten met de hand.
- Het deeg is eerst nog wat nat maar dat komt goed.
- Leg het deeg in een ingevette kom en dek het af met een stuk plastic folie met daarover een natte vochtige theedoek.
- Laat het deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
- Na een uur is het volume verdubbeld.
- Leg het deeg op een bebloemd werkblad en vouw het enkele keren terug naar het midden.
- Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken.
- Maak van ieder stukje deeg een bol.
- Zorg dat het bolletje glad van boven is. Anders gaat hij in de oven scheuren.
- Het makkelijkst is om het bolletje om je duim te vouwen en de randen naar binnen te vouwen. ( dit is ook de onderkant).
- Knip nu met een schaar de bolletjes ong. 6 x in tot ong. 1,5 cm van het midden.
- Leg de bollen voorzichtig met wat tussenruimte op een bakplaat met bakpapier.
- Bedek het geheel met folie en laat weer 1 uur rijzen.
- Verwarm de oven intussen voor tot 220 ºC.
- Druk nu de steeltjes van een appel of peer in het midden.
- Zet een bakje kokend water in de oven voor de stoom.
- Bak de broodjes gedurende 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Vermeng eigeel met een klein mespuntje oranje kleurstof.
- 2 minuten voor het einde haal je de broodjes uit de oven en bestrijk ze met het oranje eigeel.
- Laatste 2 minuten in de oven.
- Laat de broodjes als ze klaar zijn afkoelen op een rooster.
Ps. steeltjes natuurlijk niet opeten.
Succes!