Pompoenbroodjes maar dan zonder pompoen

pompoenbroodjes

Pompoenbroodjes maar dan zonder pompoen

Ingrediënten:
voor 8 broodjes

500 g patentbloem, plus een beetje om te bestuiven.
10 g zout
10 g gist
20 g zachte boter
300 g koud water
1 eigeel
oranje levensmiddelenkleurstof ( poeder)
8 steeltjes van peer of appel

Bereiding:

  • Vermeng het water met een mespuntje kleurstof.
  • Doe de bloem het water en het zout in een mengkom.
  • Meng het geheel goed door.
  • Als laatste meng je de gist en de boter er door heen.
  • Kneed deze massa ongeveer 8-10 minuten met de hand.
  • Het deeg is eerst nog wat nat maar dat komt goed.
  • Leg het deeg in een ingevette kom en dek het af met een stuk plastic folie met daarover een natte vochtige theedoek.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Na een uur is het volume verdubbeld.

2

  • Leg het deeg op een bebloemd werkblad en vouw het enkele keren terug naar het midden.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken.
  • Maak van ieder stukje deeg een bol.

3

  • Zorg dat het bolletje glad van boven is. Anders gaat hij in de oven scheuren.
  • Het makkelijkst is om het bolletje om je duim te vouwen en de randen naar binnen te vouwen. ( dit is ook de onderkant).
  • Knip nu met een schaar de bolletjes ong. 6 x in tot ong. 1,5 cm van het midden.
  • Leg de bollen voorzichtig met wat tussenruimte op een bakplaat met bakpapier.
  • Bedek het geheel met folie en laat weer 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven intussen voor tot 220 ºC.
  • Druk nu de steeltjes van een appel of peer in het midden.
  • Zet een bakje kokend water in de oven voor de stoom.
  • Bak de broodjes gedurende 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Vermeng eigeel met een klein mespuntje oranje kleurstof.

4

  • 2 minuten voor het einde haal je de broodjes uit de oven en bestrijk ze met het oranje eigeel.
  • Laatste 2 minuten in de oven.
  • Laat de broodjes als ze klaar zijn afkoelen op een rooster.

Ps. steeltjes natuurlijk niet opeten.

Succes!

pompoenbroodjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: