Ingrediënten:
voor 4 personen
handjevol pijnboompitten
6 bosuitjes
3 teentjes knoflook
800 g verse bladspinazie
1 bosje verse peterselie
400 g feta
2 eieren
tien vellen filodeeg uit de diepvries ( ik heb ze van www.easybakery.nl genomen) roomboter
Bereiding:
- De oven voorverwarmen op 180 ºC.
- Bosuitjes en de knoflook snijden.
- Bak dit geheel in een grote koekenpan op laag pitje.
- Voeg na een paar minuutjes de spinazie toe.
- De spinazie gaat nu behoorlijk slinken.
- Na een minuut of 10 voeg je de peterselie toe die je van tevoren gesneden hebt.
- Nog even een minuutje doorbakken.
- Zet het vuur uit en laat de spinazie afkoelen in een vergiet.
- Verbrokkel de feta en voeg hierbij de 2 eieren.
- Snufje peper en zout toevoegen.
- Haal nu het filodeeg uit de verpakking en leg er een vochtige theedoek op anders drogen ze uit.
- Leg een stuk keukenpapier op je bakplaat en leg hierop 2 filodeeg vellen naast elkaar en laat ze elkaar iets overlappen.
- Roomboter laten smelten en de 1e laag besmeren met een kwastje.
- 2e laag filodeeg erop, weer besmeren en herhaal dit met de 3e, en 4e laag. 5e laag niet.
- Hierop schep je het spinazie mengsel dat wel goed uitgelekt moet zijn. (Zo niet dan even met de hand uitknijpen)
- Daarop komt het feta mengsel. En de Pijnboompitjes die ik van tevoren even aangezet heb in de pan zonder boter.
- Smeer de zijkanten van het filodeeg in met eiwit en klap het geheel dicht.
- Weer even de zijkanten insmeren met eiwit en randje dichtvouwen.
- Bestrijk nu het geheel in met eiwit.
- Schuif de bakplaat de oven in en bak 30 tot 35 minuten, totdat de Spanakopita goudbruin is.
Succes!