Ingrediënten:
500 g tarwebloem
150 g walnoten (2 el overhouden voor garnering)
2 zakjes gist 2 zakjes van 7 gr of 50 g verse gist
2 eieren ( 1 voor het deeg 1 voor bestrijken)
½ tl kaneel
1 el bruine suiker
3 tl oploskoffie
125 ml lauw water
125 lauwe melk
snufje zout
200 g dadels, ontpit
250 g amandelspijs, gekocht of zelfgemaakt recept
poedersuiker
Bereiding:
- Haal de pitten uit de dadels en snij deze in grove stukken.
- Hak de walnoten grof.
- Meng de bloem, kaneel en de oploskoffie.
- Haal alles door een zeef.
- Maak een kuiltje in het midden van het meel en strooi hier de gist in met de suiker.
- Schenk er ongeveer 25 ml van het water erbij.
- De gist zal nu iets gaan schuimen. ( laat een paar min. staan).
- Voeg nu de rest van het water de melk, snufje zout en 1 ei toe.
- Roer tot er een samenhangend deeg ontstaat.
- Strooi wat bloem op een schoon oppervlak en leg het deeg hierop.
- Voeg de dadels en de walnoten toe.
- Kneed het deeg met je handen tot een elastisch deeg, dat niet meer aan je handen plakt.
- Laat het deeg op een warme plek in de kom (afgedekt met een vochtige schone theedoek) 45 minuten tot 1 uur rijzen.
- Vet een bakplaat in met boter of gebruik bakpapier.
- Maak een rol van het spijs.
- Kneed het deeg nogmaals door en vorm van het deeg een plat brood.
- Leg het spijs in het brood en vouw het brood dicht.
- Laat het deeg nogmaals met de vouwnaad naar onderen, op een warme plek in de vorm 45 minuten narijzen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Stoomoven 175°C/25%stoom/35min
- Zet de broodvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak het brood in ongeveer 35 minuten gaar (afhankelijk van je oven).
- Bestrijk je het brood met eigeel en strooi je gehakte walnoten over het brood.
- Het brood kan nu nog 5 minuten in de oven.
- Het brood moet stevig aanvoelen en hol klinken als je erop klopt.
- Strooi poedersuiker over het brood.
- Warm met roomboter net een gebakje!
Succes!