Dadelbrood met walnoten en amandelspijs

brood7gif
Ingrediënten:

500 g tarwebloem
150 g walnoten (2 el overhouden voor garnering)
2 zakjes gist 2 zakjes van 7 gr of 50 g verse gist
2 eieren ( 1 voor het deeg 1 voor bestrijken)
½ tl kaneel
1 el bruine suiker
3 tl oploskoffie
125 ml lauw water
125 lauwe melk
snufje zout
200 g dadels, ontpit
250 g amandelspijs, gekocht of zelfgemaakt recept
poedersuiker

brood1

Bereiding:

  • Haal de pitten uit de dadels en snij deze in grove stukken.
  • Hak de walnoten grof.

brood3

  • Meng de bloem, kaneel en de oploskoffie.
  • Haal alles door een zeef.
  • Maak een kuiltje in het midden van het meel en strooi hier de gist in met de suiker.
  • Schenk er ongeveer 25 ml van het water erbij.
  • De gist zal nu iets gaan schuimen. ( laat een paar min. staan).

brood2

  • Voeg nu de rest van het water de melk, snufje zout en 1 ei toe.
  • Roer tot er een samenhangend deeg ontstaat.
  • Strooi wat bloem op een schoon oppervlak en leg het deeg hierop.
  • Voeg de dadels en de walnoten toe.
  • Kneed het deeg met je handen tot een elastisch deeg, dat niet meer aan je handen plakt.
  • Laat het deeg op een warme plek in de kom (afgedekt met een vochtige schone theedoek) 45 minuten tot 1 uur rijzen.
  • Vet een bakplaat in met boter of gebruik bakpapier.
  • Maak een rol van het spijs.
  • Kneed het deeg nogmaals door en vorm van het deeg een plat brood.
  • Leg het spijs in het brood en vouw het brood dicht.

brood4

  • Laat het deeg nogmaals met de vouwnaad naar onderen, op een warme plek in de vorm 45 minuten narijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Stoomoven 175°C/25%stoom/35min
  • Zet de broodvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak het brood in ongeveer 35 minuten gaar (afhankelijk van je oven).
  • Bestrijk je het brood met eigeel en strooi je gehakte walnoten over het brood.
  • Het brood kan nu nog 5 minuten in de oven.
  • Het brood moet stevig aanvoelen en hol klinken als je erop klopt.
  • Strooi poedersuiker over het brood.
  • Warm met roomboter net een gebakje!

Succes!

img_4138

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: