Ingrediënten voor 1 krans.
Spijs
200 g ongezouten amandelen. gemalen
200 g poeder suiker
1 ei
rasp van ½ citroen
(Gebruik je kant-en-klaar, vergeet er dan niet er een ei door te kneden)
Deeg
300 ml melk, kamertemperatuur
1 zakje gedroogde gist (7 g)
1el honing
500 g bloem, bloem om te bestrooien
1 ei
½ el kaneel
100 g zachte (room) boter
Vulling: ·
150 g krenten
zakje ongezouten gemengde noten ( zonder pinda’s)
zelfgemaakte mince meat ( heb je het niet gemaakt dan is chocoladepasta of jam ook lekker)
Afwerking
bv. bigarreau
poedersuiker
amandelschaafsel
Bereiding:
- Giet de noten en de krenten af en dep deze droog.
- Besprenkel ze met 1 lepel bloem en roer om.
- Maak eerst de spijs het liefst 1 dag eerder.
- Meng de gemalen amandelen met de poedersuiker en het ei en de citroenrasp.
- Meng alles goed door en pak het in vers houdfolie om vervolgens de spijs een dag te bewaren in de koelkast.
- Wel eerst de noten en de krenten in ruim water (zeker 2 uur).
- Ja, ook de noten, deze nemen nl. ook veel vocht op tijdens het bakken en we willen geen droge kerstkrans.
Deeg:
- Giet de noten en de krenten af en dep deze droog.
- Besprenkel ze met 1 lepel bloem en roer om.
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Verwarm de melk in een steelpan met de gist en suiker tot het lauwwarm is.
- Schep het bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
- Giet nu het lauwe melk-gistmengsel toe.
- Bestrooi de rand van de bloem met een snufje zout.
- Meng nu alle ingrediënten.
- Begin vanuit het midden het deeg goed door elkaar heen te mengen.
- Goed door kleden zodat er een soepel niet plakkerig deeg ontstaat.
- Zeker 5 tot 10 minuten blijven kneden.
- kneed nu de boter en de honing door het deeg.
- 5 minuten door kneden.
- Maak het deeg iets langwerpig plat en voeg de noten en de krenten erbij.
- Door de bloem blijven ze wel iets beter zitten maar blijft een lastig werkje.
- Je kan de krenten en de noten er het beste invouwen: deeg iets platmaken, ingrediënten erom en dichtvouwen.
- Iets uitrekken en plat maken en weer dichtvouwen. ( niet te veel kneden).
- Net zo lang dat alle krenten en noten in het deeg zitten.
- Vorm een bol van het deeg, leg in een kom, bestrooi licht met bloem en laat afgedekt met plasticfolie of een vochtige schone theedoek op een lauwwarme plaats 1 uur rijzen.
- Als het goed is verdubbeld het deeg in hoeveelheid.
- Vorm van het deeg een lange deeglap van ongeveer 50 x 15 cm.
- Smeer een dun laagje mincemeat (chocoladepasta of jam) op de deeglap tot 1 cm aan de lange kant.
- Maak een rol van het spijs van 15 cm.
- Leg de rol spijs op de lap en vouw de lap dicht.
- Leg de rol met de naad naar beneden op het met bloem bestuift werkvlak en druk de uiteinden in elkaar zodat een krans ontstaat. ( ik heb een aluminium weggooi vorm gebruikt).
- Laat de krans afgedekt 1 uur rijzen.
- Plaats een ovenvast kopje in het midden van de krans.
Smeer de krans in met een beetje eigeel en druk er bigarreau´s in of sprenkel er gehakte noten, amandelschaafsel over ( wat je wil).
-
- Verwarm de oven voor op 180C̊
- Bak de krans in 35-40 min. goudbruin en gaar.
Combi-stoomoven: 35 min/weinig vocht/175C̊
Om de krans een echt kerst tintje te geven meng ik 100 g poedersuiker met een druppeltje water en kleurstof rood of groen tot flink stevig papje.
Schep het over in een spuitzak en leg het 20 seconden in bijna gekookt water.
Puntje van de spuitzak af en maak streepjes over de krans.
Succes!