Oma Jenny’s bitterballen

37
Ingrediënten:
500 g plukvlees (met plukvlees bedoel ik restjes vlees.van kip, varken koe maakt eigenlijk niet uit, mag ook gewoon door elkaar)
1 ui
60 g boter
60 g bloem
3 g maizena
300 ml rundvlees bouillon
zout en peper
gemalen nootmuskaat
half theelepeltje gemalen karweizaad
half bosje gehakte peterselie 2 eieren paneermeel en meel frituurvet

Bereiding:

    • Pluk het vlees in kleine stukjes.
    • Smelt de boter in een pan.
    • Snijd het uitje fijn en fruit deze in de pan met het karweizaad.
    • Voeg dan de bloem en de maizena toe.
    • Dan beetje voor beetje de bouillon toevoegen. Na elke scheut weer kloppen tot het is opgelost en dan de volgende scheut bouillon.
    • Lekker roeren tot een lekkere dikke roux ontstaat.
    • Maak op smaak met zout, peper, en nootmuskaat
    • Voeg nu het vlees toe ( mogen best wel wat dikke stukken tussen zitten).
    • Laat dan alles afkoelen en plaats het vervolgens twee uur in de koelkast.
    • Nu kan je de eieren gaan kloppen.
    • Haal het mengsel uit de koelkast en maak kleine balletjes. in de vorm van zoals u de bitterbal kent.
    • Rol dan elk balletje door wat meel.
    • Dan door het ei en vervolgens door de paneermeel.
    • Dan nog een keer door het ei en weer door de paneermeel.

Ik doe dan alles eerst in de vriezer.
Mijn oma bakte ze gelijk maar persoonlijk vind ik dat ze beter blijven als ze alvorens bakken even 2 uur in de vriezer verblijven.

  • Bak de bitterballetje op 180 graden totdat ze mooi bruin zijn.

Vaak gebruik ik in plaats van paneermeel Panko.
Dan worden ze nog knapperiger.
Ik weet wel zeker dat als deze Japanse paneermeel in de tijd van mijn oma te koop was, zou ze het ook zeker gebruikt zou hebben.

Nou succes… het is even een werkje maar ze zijn heerlijk!

Geef een reactie

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?