Pepernotenbrood

brood-met-pepernoten
Ingrediënten:

500 g bloem ( ik heb tarwebloem gebruikt maar gewone bloem is toch lekkerder)
zakje pepernoten met witte/puur en melk chocolade.
2 zakjes gist 2 zakjes van 7 gr of 50 g verse gist
2 eieren ( 1 voor het deeg 1 voor bestrijken)
½ tl kaneel
150 g puur of melkchocolade
1 el bruine suiker
3 tl oploskoffie
125 ml lauw water
125 lauwe melk
snufje zout
poedersuiker

pepernotenbrood-2

Bereiding:

  • Meng de bloem, kaneel en de oploskoffie.
  • Haal alles door een zeef.
  • Maak een kuiltje in het midden van het meel en strooi hier de gist in met de suiker.
  • Schenk er ongeveer 25 ml van het water erbij.
  • De gist zal nu iets gaan schuimen. ( laat een paar min. staan).

brood2

  • Voeg nu de rest van het water de melk, snufje zout en 1 ei toe.
  • Kneed het deeg met je handen tot een elastisch deeg, dat niet meer aan je handen plakt.
  • Laat het deeg op een warme plek in de kom (afgedekt met een vochtige schone theedoek) 45 minuten tot 1 uur rijzen.
  • Vet een bakplaat in met boter of gebruik bakpapier.
  • Kneed het deeg nogmaals door en vorm van het deeg een plat brood.
  • Druk de pepernoten in het deeg ( een paar overhouden voor de garnering).
  • Rol het deeg op en laat het brood nogmaals rijzen met de vouwnaad naar onderen, 45 minuten afgedekt onder een vochtige schone theedoek op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Stoomoven 175°C/25%stoom/35min
  • Zet de broodvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak het brood in ongeveer 35 minuten gaar (afhankelijk van je oven).
  • Het brood moet stevig aanvoelen en hol klinken als je erop klopt.
  • Laat het brood afkoelen.
  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Giet de chocolade over het brood.
  • Versier het brood met de overgebleven pepernoten.
  • Strooi poedersuiker over het brood.
  • Warm met roomboter net een gebakje!

Succes!

pepernotenbrood-7

Geef een reactie

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?