Ingrediënten:
500 g bloem ( ik heb tarwebloem gebruikt maar gewone bloem is toch lekkerder)
zakje pepernoten met witte/puur en melk chocolade.
2 zakjes gist 2 zakjes van 7 gr of 50 g verse gist
2 eieren ( 1 voor het deeg 1 voor bestrijken)
½ tl kaneel
150 g puur of melkchocolade
1 el bruine suiker
3 tl oploskoffie
125 ml lauw water
125 lauwe melk
snufje zout
poedersuiker
Bereiding:
- Meng de bloem, kaneel en de oploskoffie.
- Haal alles door een zeef.
- Maak een kuiltje in het midden van het meel en strooi hier de gist in met de suiker.
- Schenk er ongeveer 25 ml van het water erbij.
- De gist zal nu iets gaan schuimen. ( laat een paar min. staan).
- Voeg nu de rest van het water de melk, snufje zout en 1 ei toe.
- Kneed het deeg met je handen tot een elastisch deeg, dat niet meer aan je handen plakt.
- Laat het deeg op een warme plek in de kom (afgedekt met een vochtige schone theedoek) 45 minuten tot 1 uur rijzen.
- Vet een bakplaat in met boter of gebruik bakpapier.
- Kneed het deeg nogmaals door en vorm van het deeg een plat brood.
- Druk de pepernoten in het deeg ( een paar overhouden voor de garnering).
- Rol het deeg op en laat het brood nogmaals rijzen met de vouwnaad naar onderen, 45 minuten afgedekt onder een vochtige schone theedoek op een warme plek.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Stoomoven 175°C/25%stoom/35min
- Zet de broodvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak het brood in ongeveer 35 minuten gaar (afhankelijk van je oven).
- Het brood moet stevig aanvoelen en hol klinken als je erop klopt.
- Laat het brood afkoelen.
- Smelt de chocolade au bain-marie.
- Giet de chocolade over het brood.
- Versier het brood met de overgebleven pepernoten.
- Strooi poedersuiker over het brood.
- Warm met roomboter net een gebakje!
Succes!