Ingrediënten vlierbloesemsiroop:
veel schermen van vlierbloesem (ik had 2 Jumbotassen vol)
1250 g suiker per liter
20 gr citroenzuur per liter (optioneel, verkrijgbaar bij drogist)
takjes mint.
Bereiding:
- De schermen wel goed uitschudden er kunnen insecten inzitten.
- Pluk zoveel mogelijk schermen zonder stelen.
- Pluk de vlierbloesem schermen in de ochtend op een droge dag.
- Schud ze goed uit.(insecten brrr).
- Pluk alleen de mooie witte schermen.
- Stelen van de schermen verwijderen.
- De schermen onder water zetten.
- Mint toevoegen (Ik had 2 emmers vol en hem In elke emmer 10 volle takken mint gedaan).
- Verzwaar de emmerinhoud met een schaal zodat alles onder water blijft.
- Nu 24 uur wachten.
- Na 24 uur haal je alles door vergiet.
- Geheel daarna nog door kaasdoek of theedoek.
- Het water is niet troebel maar ook niet echt helder.
- Meet vervolgens de hoeveelheid water af ( ik had 6 liter).
- Nu moet je dus per liter 1250 g suiker toevoegen en 20 g citroenzuur.
- Dus eerst maar even naar de winkel om 8 pakken suiker te halen, het citroenzuur had
- ik al gehaald bij de Bio winkel.
- Door toevoeging van het citroenzuur kan je een liter vlierbloesem siroop wel een jaar goed houden ( mits gekoeld en goed afgesloten).
- Pak grote pan.
- Voeg 1000 ml vocht toe.
- Voeg 20 g Citroenzuur toe.
- Voeg 1250 g Suiker toe.
- Laat alles oplossen in het water.
- Kook nog 10 minuten door.
Wat mij opviel is dat de kleur van de vloeistof eerst een witte waas kreeg maar toen hij tegen de kook aanzat deze waas wegtrok.
Sterker nog de vloeistof werd prachtig helder.
Ik heb de vloeistof nog 10 minuten op laag pitje door laten koken.
In middels had ik mijn flessen met soda uitgekookt.
Laten afkoelen en met een trechter in de flessen gegoten
Wat een mooie heldere kleur. Maar wat nog leuker is de smaak is vele malen lekkerder dan van de winkel.
Succes!
Recept Hugo:
Ingrediënten HUGO
50 ml vlierbloesem siroop
150 ml Prosecco
50 ml spa bubbels
schijfje citroen of limoen
paar blaadjes munt