Ingrediënten:
voor 4 personen
Ingrediënten voor de stoofpeertjes:
8 kleine stoofpeertjes Gieser Wildeman
500 ml glühwein
1 sinaasappel
30 g bruine suiker
1 vanillestokje ( merg)
3 kruidnagels
1 steranijs
1 kaneelstokje
rode levensmiddelen kleurstof
50 g witte chocolade
50 g walnoten
2 el honing
100 g kristalsuiker
2 el bessen rode of blauwe ( mag uit diepvries)
8 plakjes bladerdeeg
poedersuiker
1 ei
Bereiding:
- Schil de stoofpeertjes dun, laat het steeltje zitten.
- Haal aan de onderkant voorzichtig het klokhuis eruit.
- Het klokhuis blijft natuurlijk zitten omdat het de bovenkant nog vastzit.
- Snij met een scherp mesje door de buitenkant van de peer om de bovenkant los te krijgen. ( probeer de snede zo smal mogelijk te houden).
- Schil de sinaasappel.
- Vermeng de glühwein met de helft van de schil en het sap van de sinaasappel.
- Voeg de peertjes, kruidnagels, bruine suiker, kaneelstokje, steranijs en vanillemerg toe en breng aan de kook.
- Evt. rode levensmiddelenkleurstof toevoegen.
- Het gas laag zetten en 1 uur door laten pruttelen.
- Giet de peertjes af maar bewaar 200 ml sap.
- Laat de peertjes goed uitlekken en afkoelen.
- Hak de nootjes en de witte chocolade fijn.
- Vermeng deze met de honing.
- Vul de peertjes met het mengsel.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Haal nu pas het bladerdeeg uit de diepvries.( verwerk het bladerdeeg als deze nog iets is bevroren, dit werkt een stuk prettiger).
- Smeer de plakjes in met een geklutst eitje.
- Snij dunne reepjes van het bladerdeeg ong. ½ cm.
- Draai deze om de peertjes, begin aan de onderkant.
- Laat de plakjes iets overlappen.
- Smeer de peertjes in met ei en bak ze in 20 minuten goudbruin.
Stroopje:
- Vermeng 200 ml sap met 100 g suiker en breng dit aan de kook, zet het vuur laag en laat het geheel tot de helft indampen.
- Laten afkoelen.
Serveren:
- Serveer 2 peertjes per persoon.
- Giet een paar druppels van de stroop op een bordje en leg daar de peertjes in.
- Maak het geheel af met een paar bessen en poedersuiker.
Succes!
#stoofpeertjes #nagerecht