Originele Spaanse chorizo worst
Ingrediënten:
1 k schouderham, zonder bot. Met vet want het vet percentage van schouderham is net voldoende
40 g paprika poeder, mild, spicy, gerookt ( mijn favo is de gerookte Spaanse paprikapoeder Al -Andalus van Jonnie Boer)
2 knoflooktenen, geperst
20 g zout
schoongemaakte darm, deze kan je halen bij de slager.
slagers touw
Bereiding:
- Snij de schouderham in superkleine stukjes of gebruik een gehaktmolen ( geen blender).
- Kneed de paprikapoeder, knoflook en de zout door het gehakt.
- Indien nodig voeg een beetje water toe om het geheel iets smeuïger te maken.
- Leg het gehakt in een kom en dek deze af met plastic.
- Zet het gehakt 48 uur in de koelkast.
- Nu kan ik mij voorstellen dat niet iedereen een gehakt molen heeft met een mondje om de darm op te draaien, dus even de huis en tuin manier:
- Leg de darm in lauw water.
- Neem een buisje met een doorsnee van ong. 2 cm.
- Knip een gaatje in een spuitzak die iets kleiner is als de doorsnee van 2 cm.
- Druk het buisje door de spuitzak en plak tape deze vast.
- Vul de spuitzak met het gehakt.
- Rol de darm voorzichtig om het buisje ( laat 3 cm over).
- Druk nu het gehakt 1 cm in de darm en leg met het slagerstouw een knoop aan het eind.
- Druk nu de rest van het gehakt in de darm.
- Knoop de darm vast met het uiteinde van het slagerstouw.
- De worsten kan je drogen, maar ook bewaren in de koelkast (1 week). In de vriezer 3 maand.
Succes!