Gehaktbrood ‘Állegaartje’
Ingrediënten:
voor 10 dikke plakken
1 k mager rundergehakt
1 ui
3 teentjes knoflook
1 rode peper
2 eieren
10 el panko of paneermeel
2 el komijn
2 el sojasaus
2 el ketjap manis
4 kleine worteltjes
snufje nootmuskaat
peper
zout
1 rode puntpaprika
200 g buikspek ( vleeswaren)
1 blikje tomatenpuree 70 g
bosje lente ui
bakblik
Bereiding:
- Snipper de ui.
- Snijd de worteltjes klein.
- Verwijder de zaadlijst uit de puntpaprika en snijd deze in ringen.
- Verwijder de zaadlijst uit de peper en snijd deze fijn.
- Pers het knoflook.
- Snij de lente uitjes in ringen.
- Flinke scheut olijfolie in de pan.
- Bak de paprika, het uitje, het pepertje en het knoflook 5 min.
- Voeg de lente ui ringen toe.
- Bak deze 2 minuten mee.Voeg nu de tomatenpuree, de sojasaus, de ketjap en de komijn toe.Bak nog 1 minuut door.
- Laat het mengsel afkoelen.
- Vet de cakevorm in en verwarm de oven voor op 190 °
- Gehakt in een kom en voeg het mengsel samen met de panko en de 2 eieren toe.
- Goed door kneden.
- Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Vet het bakblik in.
- Bekleed het bakblik met het buikspek.
- Begin in het midden zodat de helft van het buikspek over de rand hangt.
- Druk nu het gehaktmengsel in het bakblik.
- Bedek het gehakt met het overhangend buikspek.
- Bak het gehaktbrood 50 minuten 190 °C. onderin de oven.
- Gebruik je een vlees thermometer dan is het brood klaar als de kern 69°C aangeeft.
STOOMOVEN: 25% stoom/ 50 min. 190 °C./ kerntemp. 69°C/ onderin de oven.
Tip: gehaktbrood is koud ook erg lekker.
Succes!