Italiaanse uien
4 personen
Ingrediënten:
Voor 2 personen
2 grote uien
100 g Serrano of Parma ham
200 g Grana Padano kaas
50 g pijnboompitten
1 tl verse rozemarijn blaadjes
10 zwarte olijven
3 tomaten op olie
8 blaadjes basilicum
Peper
Zout
olijfolie
Bereiding:
- Was de uien ( niet pellen)
- Zet ze in een ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200°C.
- Na 20 minuten controleren of ze zacht zijn ( bv door er met een breinaald of satéprikker in te prikken).
- Schaaf met een kaasschaaf een aantal plakken van de kaas. ( voor de garnering)
- De rest van de kaas raspen.
- Als de uien klaar zijn goed laten afkoelen.
- Bovenkant ( 2 cm) van de ui snijden.
- Lepel het binnenste eruit, zorg wel dat de buitenkant stevig blijft.
- De uitgelepelde ui pureren samen met de kaas, rozemarijnblaadjes, basilicumblaadjes, tomaatjes, olijven en peper, zout.
- Flinke scheut olijfolie toevoegen.
- De pijnboompitten even roosteren in een pan en de helft door de vulling scheppen.
- Schep de vulling in de uien.
- Plaats de dekseltjes weer op de uien.
- Zet de uien weer in de ovenschaal en giet er nog een paar druppeltjes olijfolie over.
- Plaats de uien weer 15 minuten op 200°C in de oven.
- Op een ander rooster in de oven de Parmaham/Serranoham mee roosteren zodat deze knapperig wordt.
- Verdeel de Parmaham over 2 bordjes.
- Leg op elk bord een ui.
- Garneer de ui met blaadjes rozemarijn, de geschaafde Grana Padano plakjes en pijnboompitten.
Een heerlijk hapje.
Serveer met een lekkere droge wijn en een gesneden stokbroodje.
Succes!