Luikse balletjes

luikse balletjes2

Ingrediënten voor de balletjes:

500 g half om half gehakt
1 ei
paneermeel
bosje peterselie
snufje nootmuskaat
peper
zout
2 lente-uitjes

Ingrediënten voor de saus:

2 rode uien
3-4 el witte balsamico azijn
2 el appelstroop
1 el bruine suiker
6 jeneverbessen
2 laurierblaadjes
¼ tl verse tijmblaadjes
¼ tl oregano ( hoeft niet vers)
250 ml water
maïzena om de saus iets dikker te maken

luikingr

De Balletjes:

  • Snijd de lente-uitjes in ringetjes en fruit deze aan in een koekenpan.
  • Doe ze in een kom en laat afkoelen.

luikuitje

  • Vermeng gehakt, ei, fijngehakte peterselie, lente-uitjes, zout en peper en een snufje nootmuskaat.
  • Meng het geheel goed door elkaar en voeg er zoveel nodig paneermeel toe.( de balletjes moeten stevig worden, maar niet te stevig).
  • Op smaak brengen met peper en zout.

luikgehakt

  • Draai balletjes ongeveer zo groot als een ping pong bal.

luikballetjes

    • Bak nu de balletjes rondom bruin. Ze hoeven nog niet gaar van binnen te zijn.

Ondertussen kan jij beginnen met de saus.

  • Snipper de uien en bak deze met boter in een pan, totdat ze goudkleurig en glazig zijn.
  • Voeg nu de oregano, tijmblaadjes, laurier en jeneverbessen toe.
  • Schep de balletjes terug in de pan.
  • Overgiet de balletjes met het water, azijn, stroop en de bruine suiker.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Zet nu het vuur laag met het deksel op de pan.
  • Laat een half uur zachtjes sudderen.
  • Draai hierna de balletjes om en nogmaals een half uurtje.
  • Door de stroop worden de balletjes mooi bruin.
  • Haal de balletjes uit de pan.
  • Dik de stroop iets aan met maïzena.
  • Giet de dikke stroop over de balletjes.

Gewoon lekker als hapje.

Maar ook heerlijk bij de frietjes of een stampotje.

In ieder geval succes!

#Luikse balletjes

Geef een reactie

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?