Ingrediënten voor de balletjes:
500 g half om half gehakt
1 ei
paneermeel
bosje peterselie
snufje nootmuskaat
peper
zout
2 lente-uitjes
Ingrediënten voor de saus:
2 rode uien
3-4 el witte balsamico azijn
2 el appelstroop
1 el bruine suiker
6 jeneverbessen
2 laurierblaadjes
¼ tl verse tijmblaadjes
¼ tl oregano ( hoeft niet vers)
250 ml water
maïzena om de saus iets dikker te maken
De Balletjes:
- Snijd de lente-uitjes in ringetjes en fruit deze aan in een koekenpan.
- Doe ze in een kom en laat afkoelen.
- Vermeng gehakt, ei, fijngehakte peterselie, lente-uitjes, zout en peper en een snufje nootmuskaat.
- Meng het geheel goed door elkaar en voeg er zoveel nodig paneermeel toe.( de balletjes moeten stevig worden, maar niet te stevig).
- Op smaak brengen met peper en zout.
- Draai balletjes ongeveer zo groot als een ping pong bal.
- Bak nu de balletjes rondom bruin. Ze hoeven nog niet gaar van binnen te zijn.
Ondertussen kan jij beginnen met de saus.
- Snipper de uien en bak deze met boter in een pan, totdat ze goudkleurig en glazig zijn.
- Voeg nu de oregano, tijmblaadjes, laurier en jeneverbessen toe.
- Schep de balletjes terug in de pan.
- Overgiet de balletjes met het water, azijn, stroop en de bruine suiker.
- Breng het geheel aan de kook.
- Zet nu het vuur laag met het deksel op de pan.
- Laat een half uur zachtjes sudderen.
- Draai hierna de balletjes om en nogmaals een half uurtje.
- Door de stroop worden de balletjes mooi bruin.
- Haal de balletjes uit de pan.
- Dik de stroop iets aan met maïzena.
- Giet de dikke stroop over de balletjes.
Gewoon lekker als hapje.
Maar ook heerlijk bij de frietjes of een stampotje.
In ieder geval succes!
#Luikse balletjes