Rundvleespasteitjes met verse groenten en porcini
voor 8 pasteitjes
Ingrediënten:
800 g runder stooflappen, in blokjes gesneden
2 uien, fijn
2 teentjes knoflook, geperst
1 stengel bleekselderij
1 wortel
takje rozemarijn
takje tijm
50 ml rode port
2 el bloem
1 el bruine suiker
1 flesje donker bier
16 plakjes bladerdeeg
1 bakje gedroogde porcini ( eekhoorntjesbrood)
1 kaneelstokje
2 plakken ontbijtkoek
1 ei
½ zak diepvries tuinerwtjes en worteltjes
peper
zout
500 ml runderbouillon
maïzena
Bereiding:
- Laat de porcini weken in 50 ml water
- Schroei in een koekenpan de blokjes rundvlees dicht.
- Haal het vlees uit de pan en giet het overtollige water weg.
- In dezelfde pan giet je een scheutje olijfolie en fruit hierin het knoflook en de gesnipperde uien.
- Was de bleekselderij en snijd deze in kleine stukjes.
- Was de wortel en snijd deze ook in kleine stukjes.
- Bak nu de wortel en de bleekselderij ong. 5 min. mee.
- Voeg de bloem toe en bak nog 1 min. mee.
- Voeg nu de porcini ( incl. het water) de port, het bier en de bouillon toe.
- Breng aan de kook.
- Voeg nu kaneelstokje, tijm en rozemarijn toe.
- Laat het geheel ong. 2 uur op een zacht pitje doorpruttelen.
- Na 2 uur voeg je de verkruimelde ontbijtkoek toe.
- Nog ½ uur door laten pruttelen, totdat het vlees uiteenvalt.
- Haal het kaneelstokje er uit.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Het geheel moet niet te dun zijn dus evt. indikken met maïzena.
- Laat het geheel afkoelen.
- Vermeng het geheel met een halve zak diepvries tuinerwtjes en worteltjes.
- Haal het bladerdeeg uit de diepvries.
- Verwarm de oven voor op 210°C.
- Smeer 8 plakjes bladerdeeg in met ei.
- Verdeel het mengsel over de plakjes bladerdeeg ( bolletje middenin).
- Leg nu de andere 8 plakjes erop en druk aan.
- Nu kan je het pasteitje vierkant laten maar je kunt ook d.m.v. een ronde vorm hem rond maken.
- Met een vork druk je de zijkanten aan.
- Vergeer niet een schoorsteentje in de bovenkant te prikken anders dan knapt het pasteitje aan de zijkanten open.
- Besmeer de pasteitjes met ei en strooi hier sesamzaadjes over.
- Bak de pasteitjes 25 minuten op 210 °C goudbruin.
Succes!