Chili con carne met oer-Hollandse twist.

Chili con carne met oer-Hollandse twist.

chili con carne klaar

Ingrediënten:
voor 8 personen

olijfolie
1 groene paprika
1 ui
1 k mager rundergehakt
3 runderbouillonblokjes
150 ml rode wijn
2 blikjes gepelde tomaten, in blokjes
1 el worcestersaus
2 el balsamico azijn
2 rode pepers
4 knoflooktenen
1 klein blikje tomatenpuree
1 1/2 tl paprikapoeder
2 1/2 tl chilipoeder
1 tl cayennepeper
2 1/2 tl verse basilicum ( evt. gedroogde)
1/2 tl verse oregano ( evt. gedroogde)
2 eetlepels verse peterselie ( evt. gedroogde)
1 blik bruine bonen/ kidneybonen
1 rookworst
zout
peper

chili ingr.

Garnering:

tortillachips
geraspte kaas
crème fraîche
tabasco

Bereiding:

  • Verwijder de zaadlijsten uit de pepers en snij deze in ringetjes.
  • Snij de zaadlijsten uit de paprika en snij deze in kleine stukjes.
  • Pers het knoflook.
  • Snipper de ui.
  • Scheutje olijfolie in een hoge pan.
  • Bak hierin de ui, paprika, peper en het knoflook ( 5 min).

chili in pan

  • Voeg het gehakt toe en roerbak dit tot het bruin is.
  • Verkruimel de bouillonblokjes boven het gehakt en schep het geheel een paar keer om.
  • Laat de tomatenblokjes uitlekken en voeg deze bij het geheel.
  • Bij verse kruiden: hak de peterselie, basilicum en de oregano.
  • Voeg nu de wijn, azijn, tomatenpuree, paprikapoeder, chilipoeder, cayennepeper, worcestersaus en de gehakte kruiden ( of poeders).

chili sudderen

  • Breng het geheel aan de kook.
  • Zet dan het vuur lager.
  • Snij de rookworst in dunne plakjes.

rookworst snijden

  • Doe het deksel op de pan en laat 90 minuten sudderen. ( wel af en toe roeren).
  • Na 90 min roer je de bonen erdoor en de plakjes rookworst.
  • Laat nog eens 30 minuten sudderen.
  • Breng op smaak met peper, en evt. nog tabasco.
  • Garneren:
  • Schep een lekkere dot crème fraîche bovenop de chili
  • Strooi er geraspte kaas overheen.

TIP:

  • Giet het vocht weg
  • Verwarm tacoschelpen

taco

  • Snij ijsbergsla fijn
  • Vul de taco schelpen met de ijsbergsla en chili en een flinke dot van onderstaande saus.
  • Meng 125 ml crème fraîche met een paar takjes gesneden bieslook, klein teentje knoflook, 1 el citroensap en peper en zout.

Succes!

Geef een reactie

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?