Chili con carne met oer-Hollandse twist.
Ingrediënten:
voor 8 personen
olijfolie
1 groene paprika
1 ui
1 k mager rundergehakt
3 runderbouillonblokjes
150 ml rode wijn
2 blikjes gepelde tomaten, in blokjes
1 el worcestersaus
2 el balsamico azijn
2 rode pepers
4 knoflooktenen
1 klein blikje tomatenpuree
1 1/2 tl paprikapoeder
2 1/2 tl chilipoeder
1 tl cayennepeper
2 1/2 tl verse basilicum ( evt. gedroogde)
1/2 tl verse oregano ( evt. gedroogde)
2 eetlepels verse peterselie ( evt. gedroogde)
1 blik bruine bonen/ kidneybonen
1 rookworst
zout
peper
Garnering:
tortillachips
geraspte kaas
crème fraîche
tabasco
Bereiding:
- Verwijder de zaadlijsten uit de pepers en snij deze in ringetjes.
- Snij de zaadlijsten uit de paprika en snij deze in kleine stukjes.
- Pers het knoflook.
- Snipper de ui.
- Scheutje olijfolie in een hoge pan.
- Bak hierin de ui, paprika, peper en het knoflook ( 5 min).
- Voeg het gehakt toe en roerbak dit tot het bruin is.
- Verkruimel de bouillonblokjes boven het gehakt en schep het geheel een paar keer om.
- Laat de tomatenblokjes uitlekken en voeg deze bij het geheel.
- Bij verse kruiden: hak de peterselie, basilicum en de oregano.
- Voeg nu de wijn, azijn, tomatenpuree, paprikapoeder, chilipoeder, cayennepeper, worcestersaus en de gehakte kruiden ( of poeders).
- Breng het geheel aan de kook.
- Zet dan het vuur lager.
- Snij de rookworst in dunne plakjes.
- Doe het deksel op de pan en laat 90 minuten sudderen. ( wel af en toe roeren).
- Na 90 min roer je de bonen erdoor en de plakjes rookworst.
- Laat nog eens 30 minuten sudderen.
- Breng op smaak met peper, en evt. nog tabasco.
- Garneren:
- Schep een lekkere dot crème fraîche bovenop de chili
- Strooi er geraspte kaas overheen.
TIP:
- Giet het vocht weg
- Verwarm tacoschelpen
- Snij ijsbergsla fijn
- Vul de taco schelpen met de ijsbergsla en chili en een flinke dot van onderstaande saus.
- Meng 125 ml crème fraîche met een paar takjes gesneden bieslook, klein teentje knoflook, 1 el citroensap en peper en zout.
Succes!