Hongaarse goulash met Drentse gastvrijheid
Ingrediënten:
3 – 4 teentjes knoflook
1 k runderriblappen
1 kleine winterwortel of 6 kleine worteltjes
1 groene paprika
1 gele paprika
1 rode paprika
1 rode peper
70 g tomatenpuree
100 g bloem
500 ml water
300 ml rode wijn
1 ½ tl komijnpoeder
1 el paprikapoeder
3 uien
2 runderbouillonblokjes
1 blik tomatenblokjes op sap
olijfolie
100 ml room
2 laurierblaadjes
400 g verse hamburgers
Bereiding:
- Snij de runderriblappen in blokjes ( 1 ½ x 1 ½ )
- Giet een scheutje olijfolie in een hoge pan.
- Schroei hierin het vlees dicht.
- Verwijder de zaadlijsten uit de peper en de paprika’s en snij deze in grove stukken.
- Snij nu de rest van de groenten ( wortels en uien) in grove stukken.
- Zodra het vlees is dicht geschoeid Schep je het in een vergiet om uit te lekken.
- Giet nu in dezelfde pan wederom een scheutje olijfolie.
- Bak hierin op hoog vuur de groenten en de uitgeperste knoflookteentjes ( 5 min.).
- Zet het gas laag en voeg het paprikapoeder, de komijn en de bloem toe.
- Schep 2 minuten om.
- Voeg nu de tomatenpuree toe en schep 1 min. om.
- Voeg het vlees weer toe en bak 1 min. mee.
- Laat de tomatenblokjes uitlekken en schep deze bij het vlees.
- Voeg nu de wijn, water, laurierblaadjes en de 2 bouillonblokjes toe, schep het geheel om breng aan de kook.
- 2 minuten door laten koken.
- Nu kan je het geheel met een deksel op de pan ong. 2 – 2 ½ uur op een zacht vuurtje laten sudderen, maar ik heb gebruik gemaakt van mijn oven 2 ½ uur op 160 °C.
- Kleine balletjes draaien van de verse hamburger ter grote van een stuiter.
- Na 1 ½ uur haal je de pan uit de oven en voeg je de balletjes gehakt toe omscheppen en weer in de oven.
- Na de gaar tijd de room toevoegen en doorscheppen.
Goulash is heerlijk met rijst, pasta, aardappels of aardappelpuree.
Succes!