Lauwwarme eendenborst salade met spek en stoofpeertjes.
Ingrediënten:
veldsla
2 eendenborst filets 2 x 200 g
pijnboompitjes
ontbijtspek
alfalfa of tuinkers
Ingrediënten voor de dressing:
25 ml balsamico azijn
2 tl suiker
1 dl olijfolie
peper/zout
Ingrediënten voor de stoofpeertjes:
1 k stoofpeertjes (Doyenne du Comice)
500 ml glühwein ( Lidl/Aldi)
1 sinaasappel
30 g suiker
1 vanillestokje
6 kruidnagels
Bereiding eendenborstfilet:
- Snijd de vetkant van de eendenborst met een scherp mes kruislings in met 1,5 cm ertussen tot aan het vlees.
- Bestrooien met peper.
- Verhit een koekenpan met dikke bodem zonder boter of olie.
- Bak de eendenborstfilet de eerste 3 min. op hoge temperatuur aan de vetkant, zodat het vet eruit kan lopen en deze lekker knapperig wordt.
- Matig de temperatuur en bak tot het gewenste resultaat.
- Rood 5-6 min. per kant
- Medium 6-7 per kant
- Doorbakken 7-8 minuten per kant
- Houd de eendenborst tijdens het bakken in beweging door over de bodem te draaien.
- Prik niet in het vlees.
- Wikkel de eendenborst in aluminiumfolie en laat rusten
Bereiding stoofpeertjes:
- Schil de schil van de peertjes maar zorg dat het steeltje blijft zitten.
- Breng de peertjes aan de kook met ½ liter glühwein, schil van 1 sinaasappel, 1 kaneelstokje, de kruidnagels en de suiker.
- Snijd een vanillestokje door het midden, raspt de zaadjes eruit en voeg deze toe.
- Op laag pitje de stoofpeertjes laten pruttelen.
- De peertjes zijn gaar als je er met een vork goed door heen kan prikken.
- Giet het geheel af en laat afkoelen.
- Als het afgekoeld is zet je de peertjes afgedekt in de koelkast.
Bereiding dressing:
- Giet de azijn in een kom.
- Voeg suiker toe.
- Voeg de olijfolie druppelend toe terwijl je met de garde roert.
- Breng op smaak met peper en zout.
Voor de verdere opmaak:
- Rooster de pijnboompitten.
- Bak het ontbijtspek krokant.
Borden opmaken:
- Verdeel de sla over 4 borden.
- Giet de dressing over de borden.
- Snijd de eendenborst in dunne plakjes en verdeel deze samen met de krokante spek over de borden.
- Op elk bord 2 peertjes.
- Beetje alfalfa of tuinkruiden en
- geroosterde pijnboompitjes.
Succes!