Lauw-warme eendenborst salade met spek en stoofpeertjes.

eendenborstfilet

Lauwwarme eendenborst salade met spek en stoofpeertjes.

Ingrediënten:

veldsla
2 eendenborst filets 2 x 200 g
pijnboompitjes
ontbijtspek
alfalfa of tuinkers

Ingrediënten voor de dressing:

25 ml balsamico azijn
2 tl suiker
1 dl olijfolie
peper/zout

Ingrediënten voor de stoofpeertjes:

1 k stoofpeertjes (Doyenne du Comice)
500 ml glühwein ( Lidl/Aldi)
1 sinaasappel
30 g suiker
1 vanillestokje
6 kruidnagels

Bereiding eendenborstfilet:

    • Snijd de vetkant van de eendenborst met een scherp mes kruislings in met 1,5 cm ertussen tot aan het vlees.

eend

    • Bestrooien met peper.
    • Verhit een koekenpan met dikke bodem zonder boter of olie.
    • Bak de eendenborstfilet de eerste 3 min. op hoge temperatuur aan de vetkant, zodat het vet eruit kan lopen en deze lekker knapperig wordt.
    • Matig de temperatuur en bak tot het gewenste resultaat.
    • Rood 5-6 min. per kant
    • Medium 6-7 per kant
    • Doorbakken 7-8 minuten per kant

eend in pan

    • Houd de eendenborst tijdens het bakken in beweging door over de bodem te   draaien.
    • Prik niet in het vlees.
    • Wikkel de eendenborst in aluminiumfolie en laat rusten

Bereiding stoofpeertjes:

ingr stoofpeertjes

    • Schil de schil van de peertjes maar zorg dat het steeltje blijft zitten.
    • Breng de peertjes aan de kook met ½ liter glühwein, schil van 1 sinaasappel, 1 kaneelstokje, de kruidnagels en de suiker.
    • Snijd een vanillestokje door het midden, raspt de zaadjes eruit en voeg deze toe.
    • Op laag pitje de stoofpeertjes laten pruttelen.
    • De peertjes zijn gaar als je er met een vork goed door heen kan prikken.
    • Giet het geheel af en laat afkoelen.
    • Als het afgekoeld is zet je de peertjes afgedekt in de koelkast.

Bereiding dressing:

    • Giet de azijn in een kom.
    • Voeg suiker toe.
    • Voeg de olijfolie druppelend toe terwijl je met de garde roert.
    • Breng op smaak met peper en zout.

Voor de verdere opmaak:

    • Rooster de pijnboompitten.
    • Bak het ontbijtspek krokant.

Borden opmaken:

 

    • Verdeel de sla over 4 borden.
    • Giet de dressing over de borden.
    • Snijd de eendenborst in dunne plakjes en verdeel deze samen met de krokante spek over de borden.
    • Op elk bord 2 peertjes.
    • Beetje alfalfa of tuinkruiden en
    • geroosterde pijnboompitjes.

Succes!

%d bloggers liken dit: