Pittige daging smoor met boontjes
voor zeker 6 personen
Ingrediënten:
1k runder riblappen of liever nog sukadelapjes, in dobbelsteentjes.
3 grote tenen knoflook, geperst
6 grote sjalotten, in ringen gesneden.
50 g spekreepjes
1 blikje tomatenblokjes
14 el ketjap manis
1 tl nootmuskaat
½ tl gemalen kruidnagel
1 tl gedroogde chiliringen
scheutje azijn
olie
peper
Zout
500 g sperziebonen, schoongemaakt
1 rode peper, zaadlijst verwijdert en zeer dun gesneden.
Bereiding:
- Kruid de vleesblokjes met peper en zout.
- Laat de tomatenblokjes uitlekken.
- Verhit een beetje olie in een hapjespan en fruit hierin het knoflook en de sjalotringen.
- Voeg nu het gesnipperde pepertje, de nootmuskaat en de gemalen kruidnagel toe.
- Schep het geheel nog even goed door.
- Voeg nu het vlees en de spekreepjes toe en bak dit 5 min mee.Voeg nu de uitgelekte tomaatstukjes, een scheutje azijn en de ketjap toe.
- Bak het geheel nog 1 min.
- Voeg nu een half kopje water toe en breng aan de kook.
- Doe de deksel op de pan en draai het vuur laag.
- Laat het vlees ong. 3 uur stoven.
- Na 2 ½ uur schep je de sperzieboontjes erbij.
- Schep vlak voor het einde de gedroogde chiliringen door de smoor en laat nog 15 min. stoven.
- Kijk af en toe in de pan, als het geheel droog dreigt te worden voeg je een scheutje ketjap erbij.
Lekker met witte rijst.
Succes!