Stooftaartje met bosbessenjam
voor 4 personen
Ingrediënten:
200 g spekblokjes
1 zakje 15 g porchini
5 dl runderbouillon
50 ml rode balsamicoazijn
3 el bloem
1 dl rode wijn (lauw)
1 rode ui
1 potje bosbessenjam
1 k bieflappen
2 teentjes knoflook
1 zak 500 g kruimige aardappels van Cêla Vîta
paneermeel
roomboter
2 takjes rozemarijn
1 blaadje laurier
4 kleine springvormen (heb je deze niet dan kan je ook 1 grote gebruiken)
Ingrediënten voor de garnering en de saus:
1 el bruine suiker
100 g blauwe bessen (diepvries)
bakje tuinkers
25 ml rode balsamico azijn
25 ml water
Bereiding:
- Snij de bieflappen in dobbelsteentjes en vermeng deze met de bloem.
- Laat de porchini 15 min. wellen in de lauwe rode wijn.
- Snij de uien en pers het knoflook.
- Giet een scheutje olie in de pan en schroei het vlees dicht.
- Voeg de spekblokjes erbij en bak nog 2 minuten door.
- Giet nu het vlees af in een vergiet en zet het geheel even weg.
- Giet een scheutje olie in de pan en fruit hierin het knoflook en de ui.
- Voeg nu het vlees, de wijn met porchini, de jam, rozemarijnblaadjes, het laurierblaadje en de bouillon toe.
- Breng het aan de kook.
- Zet het vuur zacht en laat het geheel zeker 2 uur stoven.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Vind je de saus nog iets te dun, voeg dan maïzena toe.
- Kook de aardappels zoals op de verpakking vermeld.
- Laat je aardappels afkoelen en verdeel deze over 4 ingevette springvormen ( of 1 grote springvorm)
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schep de stoof op de aardappels.
- Strooi een laagje paneermeel op de stoof.
- Leg een paar blokjes roomboter op het paneermeel.
- Bak de taartjes 15-20 minuten goudbruin. ( bij de grotere springvorm iets langer).
Saus:
- Pureer met een staafmixer de bruine suiker, balsamico, het water en 2/3 van de bosbessen.
- Breng het geheel aan de kook.
- Laat het 1/3 indikken.
Serveren:
Met een lekkere scheut saus, tuinkers en een paar blauwe bessen.
Succes!