Stooftaartje met bosbessenjam

jamstamppot gif
Stooftaartje met bosbessenjam
voor 4 personen

Ingrediënten:

200 g spekblokjes
1 zakje 15 g porchini
5 dl runderbouillon
50 ml rode balsamicoazijn
3 el bloem
1 dl rode wijn (lauw)
1 rode ui
1 potje bosbessenjam
1 k bieflappen
2 teentjes knoflook
1 zak 500 g kruimige aardappels van Cêla Vîta
paneermeel
roomboter
2 takjes rozemarijn
1 blaadje laurier
4 kleine springvormen (heb je deze niet dan kan je ook 1 grote gebruiken)

cela vita ingredienten

Ingrediënten voor de garnering en de saus:

1 el bruine suiker
100 g blauwe bessen (diepvries)
bakje tuinkers
25 ml rode balsamico azijn
25 ml water

Bereiding:

    • Snij de bieflappen in dobbelsteentjes en vermeng deze met de bloem.
    • Laat de porchini 15 min. wellen in de lauwe rode wijn.

cela vita 1

    • Snij de uien en pers het knoflook.
    • Giet een scheutje olie in de pan en schroei het vlees dicht.
    • Voeg de spekblokjes erbij en bak nog 2 minuten door.
    • Giet nu het vlees af in een vergiet en zet het geheel even weg.
    • Giet een scheutje olie in de pan en fruit hierin het knoflook en de ui.
    • Voeg nu het vlees, de wijn met porchini, de jam, rozemarijnblaadjes, het laurierblaadje en de bouillon toe.
    • Breng het aan de kook.

cela1

    • Zet het vuur zacht en laat het geheel zeker 2 uur stoven.
    • Breng op smaak met peper en zout.
    • Vind je de saus nog iets te dun, voeg dan maïzena toe.
    • Kook de aardappels zoals op de verpakking vermeld.
    • Laat je aardappels afkoelen en verdeel deze over 4 ingevette springvormen ( of 1 grote springvorm)
    • Verwarm de oven voor op 200°C.
    • Schep de stoof op de aardappels.
    • Strooi een laagje paneermeel op de stoof.

cela2

    • Leg een paar blokjes roomboter op het paneermeel.
    • Bak de taartjes 15-20 minuten goudbruin. ( bij de grotere springvorm iets langer).

Saus:

      • Pureer met een staafmixer de bruine suiker, balsamico, het water en 2/3 van de bosbessen.
      • Breng het geheel aan de kook.
      • Laat het 1/3 indikken.

Serveren:

Met een lekkere scheut saus, tuinkers en een paar blauwe bessen.

Succes!

jamstamppot2

 

%d bloggers liken dit: