Sushitaart
Ingredienten:
sushirijst
nori vellen
200 g surimi
250 gram gekookte gamba’s
1 avocado
bieslook
1 komkommer
mosterd dille saus
sesamzaadjes
400 g gerookte zalm
blikje tonijn op water
sojasaus Kikkoman
rijstazijn
evt. gebakken spek en viseitjes ( moet je van houden)
Verder nodig: rond bakblik en plastic folie en klontje boter.
Bereiding:
- Kook de sushirijst volgens het pak.
- Meng 2 el rijstazijn door de rijst.
- Laat rijst tot lauw afkoelen.
- Bedek de vorm met plastic folie (Smeer de vorm eerst in met boter, dan plakt het beter).
- Leg een vel nori op de bodem (knip eerst rond om passend te maken).
- Bevochtig je handen met water en spreid 1/3 van de rijst op het norivel ( stevig aandrukken).
- Snij de surimi in kleine stukjes en schep hier 1 el honing mosterd saus doorheen.
- Verdeel dit over de rijst.
- Leg hierop weer een norivel ( bijknippen).
- Leg vervolgens ½ deel van de zalm op de nori.
- Laat de tonijn uitlekken en schep hier 1 of 2 el honing mosterdsaus door en iets gesneden bieslook.
- Verdeel dit weer over de zalm.
- Snij dunne repen van de komkommer en leg deze op de tonijn.
- Dan weer een laag rijst.
- Snijd dunne plakjes van de avocado en leg deze op de rijst.
- De laatste laag rijst erop, flink aandrukken.
- Snijd de gamba’s overdwars door het midden en leg deze op de rijst.
- De uiteinden van het plasticfolie naar binnen slaan, flink aandrukken.
- Laat 1 uur in de koelkast rusten.
- Serveer met de rest van de zalm en besprenkel met sesamzaadjes en een paar druppeltjes mosterd dille saus.
- Als je partjes wil snijden, maak dan eerst (een zeer scherp) mes vochtig.
- En vergeet natuurlijk niet de sojasaus en de wasabi er bij te serveren.
Succes!