Tomato Bredie (Zuid Afrika)


Tomato Bredie uit Zuid Afrika

Deze tomaat stoofpot is een stevige Zuid-Afrikaanse favoriet en word zeer veel gegeten in de Zuid Afrikaanse keuken.
Een goede Bredie behoeft eigenlijk geen vloeistof, hoe minder vloeistof hoe beter de aroma’s tot zijn recht komen.
Zo is mij verteld dat je nooit het vet van het schapenvlees moet verwijderen. Eeuwig zonde dit maakt nu juist een goede Bredie rijk van smaak.

Origineel is deze Bredie met schapenvlees maar ik ga voor rund.

Bredie ingrediënten:

800 g schaap schouder of rundvlees
375 ml kippenbouillon
1 k rijpe rode tomaten, ontvellen
klein blikje tomatenpuree
3 aardappelen vastkokend
3 teentjes knoflook, geperst
2 uien
2 el olie
1 kaneelstokje
1 tl venkel zaad
3 kardemom peulen
1 milde rode peper, verwijder de zaadlijst en snij in kleine stukjes.
1 el boter
1 el maïzena
2 tl zout
1 el bruine suiker
2 laurierblaadjes
1 el witte azijn
scheutje worcester saus
2 cm gember, gehakt
1 tl komijnpoeder
1 tl koriander poeder
2 tl verse tijm
1 tl verse Marjolein

Bereiding:

  • Snijd het vlees 2 cm blokjes
  • Schil en maakt dobbelstenen van de aardappelen.2 cm.
  • Pers het knoflook.
  • Snipper de uien.
  • Verhit de olie en boter in een grote, zware bodem steelpan, op middelhoog vuur tot de boter verkleurt.
  • Voeg het vlees toe en schroei dicht aan alle kanten.
  • Ondertussen ontvel je de tomaten om deze kort onder te dompelen in gekookt water.

  • Kerf eerst een kruisje in de onderkant dan laat het velletje het beste los.
  • Haal het vlees uit de pan en kruid het met zout en peper.
  • Bak de uien en het knoflook in de resterende olie tot ze goudkleurig, zacht en doorschijnend zijn.
  • tomatenpuree, bruine suiker, pepers, venkel, kardemon, worcestersaus, komijn, tijm, koriander, Marjolein, gember, azijn, laurierblaadjes, azijn, gehakte gember, kaneelstokje en kippenbouillon toe.
  • Breng langzaam aan de kook.
  • Voeg het voor bereide vlees toe, verminder de hitte.

 

  • Sudder de bredie zeer langzaam 2 uur.

  • Voeg de blokjes gesneden aardappel toe en sudder nog ½ uur door.
  • Meng maïzena met een beetje water en giet dit door de saus om het geheel iets dikker te maken.
  • Serveer met gele rijst en traditioneel met een handvol gehakte peterselie.

Tip: Bereid de Tomaten Bredie een dag van tevoren, dan is hij op z’n lekkerst.

%d bloggers liken dit: