Ingrediënten witte paddestoelen:
voor ong. 35 paddestoelen
4 eiwitten
125 gram kristalsuiker
125 gram poedersuiker (gezeefd)
10 gram maïzena
50 g pure chocolade
cacaopoeder
Bereiding:
Voordat je begint, maak je al je materialen vetvrij met citroensap.
Je spatel, kom, garde, schaaltjes. Dit is echt belangrijk, iets van vettigheid kan je schuim laten mislukken.
Gebruik verse eiwitten en let op dat er geen eigeel in het eiwit zit.
Verwarm de oven op 120 °C
- Klop de eiwitten met het kristalsuiker in de kom stevig.
- Net zo lang totdat er stevige pieken ontstaan. Het schuim ziet er dan ook glanzend uit.
- Als je de kom op de kop zet, moet het schuim gewoon blijven zitten.
- Voeg nu de poedersuiker en maïzena toe. Spatel deze er gewoon losjes doorheen (niet met de mixer).
- Neem een puntzak zonder opzetstukje.
- Het gat moet ongeveer 1 cm zijn.
- Nu begin je te spuiten ongeveer ½ cm boven het bakpapier.
- Blijf gewoon spuiten op dezelfde hoogte.
- Je ziet nu een bolletje ontstaan ( hoedje van de paddenstoel).
- Er zal bij het loslaten van het schuim een klein puntje omhoog blijven staan, deze kan je met een vochtige vinger iets terugdrukken.
- Maak nu 30/35 hoedjes.
- Voor de steeltjes begin je ook ½ cm boven het bakpapier, maar trek deze naar boven als een steeltje.
- Maak nu ook 30/35 steeltjes.
- Zet het schuim 1 uur onder in de oven.
- Zet na een uur de oven uit.
- Laat de schuimpjes nog 2 uur in de afkoelende oven staan met de deur dicht.
- Smelt de pure chocolade au bain Marie.
- Maak in de onderkant van het hoedje een gaatje.
- Doop de hoedjes aan de onderkant in de chocolade en leg deze op de bolle kant neer.
- Even een paar minuutjes wachten totdat de chocolade iets steviger is geworden.
- Druk het puntje van het steeltje voorzichtig in de hoed en laat het geheel drogen.
- Bestrooi de bovenkant van de hoed met cacao.
Succes!