In 1910 begon een vrouw genaamd Ines Rosales Haar eigengemaakte koeken van olijfolie met anijs te verkopen op het treinstation in Sevilla. Al snel kon ze de vraag niet meer bijhouden en vroeg de vrouwen in het lokale dorp haar een handje te helpen. In een korte periode van tijd, werd deze Andalusische specialiteit bekend in heel Spanje.
Vandaag de dag zijn er vele varianten op de originele “Tortas de acietas van Ines Rosales, maar de originele zoete variant blijft mijn favoriet.
Tortas de aceite
Ingrediënten voor ongeveer 30 wafels
150 ml olijf olie
schil van 1/2 citroen, geraspt
15 gr anijs zaad
210 ml water
30 gr verse gist
60 ml anijs likeur
60 gr suiker
540 gr bloem
1/2 tl zout
30 gr sesamzaadjes
Bereiding:
- Meng de olie met de citroenschil en de anijs zaadjes in een blender.
- Meng het water met de gist en voeg deze druppelsgewijs toe.
- Meng nu de likeur, suiker, zout, sesamzaadjes en de bloem door het geheel en kneed goed door.
- Laat het beslag in een afgedekte kom op een warme plaats 1 uur tot rust komen, tot een dubbel volume.
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Rol balletjes van ong. 35 g en rol deze plat door de suiker.
- Bak de koekjes 6-8 minuten tot ze beginnen te kleuren.
Succes!