Bigos ( Poolse jagers stew)
Ingrediënten voor 4 personen:
250 g wijn zuurkool uitgelekt
250 g spitskool gesneden
250 g gerookte spekreepjes
350 g schouderkarbonade zonder bot in dobbelsteentjes gesneden
250 g worst bv. rookworst
1 grote ui gesnipperd
1 pepertje gesnipperd
hand vol rozijnen ( op 3 gesneden gedroogde pruimen)
1 glas rode wijn ( niet zoet)
2 tl paprikapoeder
2 tl karwijzaad
3 tl gedroogde tijm
snufje zout en peper.
1 glas water
2 laurierblaadjes
2 el jam ( aardbeien, bessen, pruimen…… gewoon lekkere vruchtenjam)
Bereiding:
-
- In een braadpan giet je een scheutje olie.
- Voeg hierbij de uitgelekte zuurkool.
- Voeg de gesneden spitskool toe.
- Op matig vuur omroeren.
-
- In een koekenpan bak je de gerookte spekreepjes zonder olie bruin.
- Schep de spekreepjes uit de pan en voeg deze bij de zuurkool.
- In het spekvet bak je de blokjes karbonade bruin.
- Schep de karbonade uit de pan en voeg deze toe bij de zuurkool.
- In hetzelfde vet bak je de schijfjes rookworst aan.
- Voeg de plakjes rookworst bij de zuurkool.
- Klein scheutje olie in de pan en voeg de gesnipperde ui en het pepertje toe.
- Zodra de ui iets glazig is voeg je een handjevol rozijnen toe.
- Bak alles op hoog vuur 1 minuut.
- Blus het geheel af met 1 glas rode wijn en laat iets inkoken.
- Voeg 2 el jam toe en roer op matig vuur 2 minuten door.
- Giet alles bij de zuurkool.
- Voeg nu de champignons, tijm, paprikapoeder, karwijzaad, snufje peper, snufje zout, 2 laurierblaadjes en 1 glas water toe.
- Schep het geheel goed om en laat op zacht vuurtje door pruttelen tot de karbonade uit elkaar valt.
- Dit kan zeker 1,5 tot 2 uur duren.
- Regelmatig omscheppen.
- Je kan ook de pan in je voorverwarmde oven zetten op 160 graden.
- Wel af en toe kijken dat het geheel niet te droog staat.
- Heb je een combi-stoomoven 130 graden / veel vocht / c.a.2 uur
Lekker met gekookte aardappelen of een groot brood vullen met de Bigos