Ingrediënten voor 4 personen
500 g rund- of half-om-halfgehakt
2 witte boterhammen
100 ml melk
2 uien, heel fijngesneden
1 el verse tijmblaadjes
1 ei
½ tl geraspte nootmuskaat
80 g boter
2 takjes peterselie, gehakt
2 el gehakte bieslook
2 teentjes knoflook, geperst
1 el bloem
2 flesjes Belgisch bier
2 el appelstroop<
1 el bruine suiker
peper
zout
Voor de zuurkool:
1 k kruimige aardappels
500 g verse zuurkool
groente bouillon blokjes
roomboter
room
Bereiding:
- Week de boterhammen in de melk.
- Verpulver de boterhammen en kneed deze samen met de uisnippers, nootmuskaat, ei, tijm, peterselie en bieslook door het gehakt. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
- Maak kleine balletjes van het gehakt ter grote van een pingpong bal.
- Verhit 20 g boter in een braadpan en bak de ballen rondom bruin.
- Smelt de rest van de boter in een steelpan.
- Bak hierin het knoflook.
- Voeg de bloem toe en bak deze 1 min. mee.
- Schenk het bier in de pan en roer door.
- Voeg de appelstroop toe.
- Breng de saus aan de kook en breng de saus op smaak met zout en peper.
- Schenk de saus over de gehaktballetjes.
- Laat de balletjes op een laag vuur een klein uurtje stoven.
- Keer de balletjes af en toe om
- Ondertussen kan je de zuurkool maken
- Kook de aardappels met de bouillonblokjes. ( 1 l water is 2 bouillonblokjes)
- De zuurkool in een klein pannetje en doe er water bij en breng dit aan de kook.
- Kook zachtjes door.
- Als de aardappels gaar zijn, afgieten en droog stomen.
- Giet nu ook de zuurkool af en laat goed uitlekken.
- De aardappels met een klont boter door elkaar stampen.
- Giet een scheut room toe.
- Schep de zuurkool door de puree.
- Schep een paar balletjes bij de zuurkool en giet heirover een beetje saus.
- Je kan zoals op de foto de puree en zuurkool gescheiden houden
Succes!