Zuurkool met Belgische balletjes

zuurkool2Ingrediënten voor 4 personen

500 g rund- of half-om-halfgehakt
2 witte boterhammen
100 ml melk
2 uien, heel fijngesneden
1 el verse tijmblaadjes
1 ei
½ tl geraspte nootmuskaat
80 g boter
2 takjes peterselie, gehakt
2 el gehakte bieslook
2 teentjes knoflook, geperst
1 el bloem
2 flesjes Belgisch bier
2 el appelstroop<
1 el bruine suiker
peper
zout

Voor de zuurkool:

1 k kruimige aardappels
500 g verse zuurkool
groente bouillon blokjes
roomboter
room

img_4593

Bereiding:

  • Week de boterhammen in de melk.
  • Verpulver de boterhammen en kneed deze samen met de uisnippers, nootmuskaat, ei, tijm, peterselie en bieslook door het gehakt. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.

img_4594

  • Maak kleine balletjes van het gehakt ter grote van een pingpong bal.
  • Verhit 20 g boter in een braadpan en bak de ballen rondom bruin.
  • Smelt de rest van de boter in een steelpan.
  • Bak hierin het knoflook.
  • Voeg de bloem toe en bak deze 1 min. mee.
  • Schenk het bier in de pan en roer door.
  • Voeg de appelstroop toe.
  • Breng de saus aan de kook en breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Schenk de saus over de gehaktballetjes.
  • Laat de balletjes op een laag vuur een klein uurtje stoven.

img_4595 img_4597

  • Keer de balletjes af en toe om
  • Ondertussen kan je de zuurkool maken
  • Kook de aardappels met de bouillonblokjes. ( 1 l water is 2 bouillonblokjes)
  • De zuurkool in een klein pannetje en doe er water bij en breng dit aan de kook.
  • Kook zachtjes door.
  • Als de aardappels gaar zijn, afgieten en droog stomen.
  • Giet nu ook de zuurkool af en laat goed uitlekken.
  • De aardappels met een klont boter door elkaar stampen.
  • Giet een scheut room toe.
  • Schep de zuurkool door de puree.
  • Schep een paar balletjes bij de zuurkool en giet heirover een beetje saus.
  • Je kan zoals op de foto de puree en zuurkool gescheiden houden

Succes!

zuurkool-1

%d bloggers liken dit: