Ingrediënten:
voor 4 personen
olijfolie
2 kleine uitjes, fijngesneden
350 g risotto ( arborio)
200 ml droge witte wijn ( het liefst een Italiaantje)
1 l groentebouillon ( warm)
100 g geraspte Parmezaanse kaas
300 g gemengde paddenstoelen
50 g Serrano ham (beleg)
1 zakje porcini 15 g ( gedroogde eekhoorntjesbrood)
30 g Parmezaanse kaas flakes
half bosje bieslook, in kleine stukjes gesneden
zout
peper
fijngesneden peterselie
400 g kipfilet of 300 g spekreepjes
100 ml room
2 teentjes knoflook geperst
Bereiding:
- Wel de Porcini in 200 ml warm water ( het liefst een paar uur van tevoren)
- Giet een flinke scheut olijfolie in een pan.
- Fruit hierin het knoflook en de uitjes.
- Voeg nu de risotto toe en bak deze 2-3 min. mee tot de korrels doorschijnend zijn.
- Maak de paddenstoelen schoon en snij deze grof
- Voeg de paddenstoelen toe.
- Bak nog 2 min. door.
- Knijp de porcini uit maar bewaar de vloeistof ( hier zit enorm veel smaak aan)
- Schenk de wijn erbij en blijf roeren totdat deze helemaal is opgenomen.
- Voeg nu schepje voor schepje onder voortdurend roeren eerst het vocht van de porcini toe.
- Is deze op begin dan aan de bouillon.
- Draai het vuur zo nodig hoger.
- De vloeistof moet blijven borrelen.
- Voeg nu de blokjes kip en de fijngesneden porcini toe.
- Ga zo 20 minuten door.
- Neem de pan van het vuur en schep nu de geraspte Parmezaanse kaas, ¾ deel van de bieslook de room en de gesneden Serranoham toe en laat nog 2 minuten op zacht pitje door garen.
- Breng de risotto op smaak met peper en zout.
- Serveer de risotto direct met fijngesneden peterselie een beetje bieslook en de Parmezaanse kaas flakes.
Succes!
COMBI-STOOMOVEN BEREIDING:
- Wel de porcini in 200 ml warm water ( het liefst een paar uur van tevoren)
- In een stoommand ( zonder gaatjes) verdeel je de risotto.
- Voeg hierbij de gesneden uitjes, geperste knoflook, gesneden porcini, ¾ bieslook, gesneden paddenstoelen en de stukjes kip. ( spekreepjes)
- Verdeel het geheel en giet hierover het sap van de porcini, de wijn en vul aan met de bouillon.
- Er moet ongeveer 1 cm vocht boven de risotto staan.
- Stoom de risotto op full steam 30 minuten.
- Na 30 minuten voeg je de Parmezaanse kaas en de room toe.
- Schep even goed door en voeg nu ong. 2 kopjes bouillon toe.
- Stoom alles nog op full steam 10 minuten.
- Breng de risotto op smaak met peper en zout.
- Serveer de risotto direct met fijngesneden peterselie een beetje bieslook en de Parmezaanse kaas flakes.
Succes!