Risotto met kip, gemengde paddestoelen, Serranoham en Parmezaanse kaas (incl. stoomovenbereiding)

risotto gif

Ingrediënten:
voor 4 personen

olijfolie
2 kleine uitjes, fijngesneden
350 g risotto ( arborio)
200 ml droge witte wijn ( het liefst een Italiaantje)
1 l groentebouillon ( warm)
100 g geraspte Parmezaanse kaas
300 g gemengde paddenstoelen
50 g Serrano ham (beleg)
1 zakje porcini 15 g ( gedroogde eekhoorntjesbrood)
30 g Parmezaanse kaas flakes
half bosje bieslook, in kleine stukjes gesneden
zout
peper
fijngesneden peterselie
400 g kipfilet of 300 g spekreepjes
100 ml room
2 teentjes knoflook geperst

Bereiding:

  • Wel de Porcini in 200 ml warm water ( het liefst een paar uur van tevoren)
  • Giet een flinke scheut olijfolie in een pan.
  • Fruit hierin het knoflook en de uitjes.
  • Voeg nu de risotto toe en bak deze 2-3 min. mee tot de korrels doorschijnend zijn.

risotto pan

  • Maak de paddenstoelen schoon en snij deze grof
  • Voeg de paddenstoelen toe.
  • Bak nog 2 min. door.
  • Knijp de porcini uit maar bewaar de vloeistof ( hier zit enorm veel smaak aan)
  • Schenk de wijn erbij en blijf roeren totdat deze helemaal is opgenomen.
  • Voeg nu schepje voor schepje onder voortdurend roeren eerst het vocht van de porcini toe.

pasteitje porcini

  • Is deze op begin dan aan de bouillon.
  • Draai het vuur zo nodig hoger.
  • De vloeistof moet blijven borrelen.
  • Voeg nu de blokjes kip en de fijngesneden porcini toe.
  • Ga zo 20 minuten door.
  • Neem de pan van het vuur en schep nu de geraspte Parmezaanse kaas, ¾ deel van de bieslook de room en de gesneden Serranoham toe en laat nog 2 minuten op zacht pitje door garen.
  • Breng de risotto op smaak met peper en zout.
  • Serveer de risotto direct met fijngesneden peterselie een beetje bieslook en de Parmezaanse kaas flakes.

Succes!

COMBI-STOOMOVEN BEREIDING:

  • Wel de porcini in 200 ml warm water ( het liefst een paar uur van tevoren)
  • In een stoommand ( zonder gaatjes) verdeel je de risotto.
  • Voeg hierbij de gesneden uitjes, geperste knoflook, gesneden porcini, ¾ bieslook, gesneden paddenstoelen en de stukjes kip. ( spekreepjes)
  • Verdeel het geheel en giet hierover het sap van de porcini, de wijn en vul aan met de bouillon.
  • Er moet ongeveer 1 cm vocht boven de risotto staan.
  • Stoom de risotto op full steam 30 minuten.
  • Na 30 minuten voeg je de Parmezaanse kaas en de room toe.
  • Schep even goed door en voeg nu ong. 2 kopjes bouillon toe.
  • Stoom alles nog op full steam 10 minuten.
  • Breng de risotto op smaak met peper en zout.
  • Serveer de risotto direct met fijngesneden peterselie een beetje bieslook en de Parmezaanse kaas flakes.

Succes!

%d bloggers liken dit: