Toscaanse gehaktballetjes met porcini, pecorino en gorgonzola.

Italiaanse balletjes gifIngrediënten voor 4/5 personen:

30 g gedroogde porcini, ( 2 zakjes)
500 g runder- of kalfsgehakt
200 g gepureerde aardappelen
5 eetlepels pecorino
4 eetlepels gehakte bladpeterselie, plus extra voor de garnering
2 teentje knoflook, of 1 grote
50 g panko of paneermeel
2 eetlepels melk
1 ei, losgeklopt
olijfolie, voor het bakken
pasta

Voor de tomatensaus:

2 eetlepels olijfolie
1 rode ui, fijngehakt
1 el Italiaanse kruiden
2 blikken tomatenblokjes (à 400 g), met sap
3 eetlepels gehakt basilicum

Verder:

50 g gorgonzola
cherrytomaatjes
rucola
gorgonzola

it3

Bereiding:

  • Laat de porcini 30 min. wellen in heet water.
  • Kook de aardappels en pureer deze daarna, laat afkoelen.
  • Knijp de porcini uit en hak deze zeer fijn.
  • Meng de porcini samen met het gehakt, gepureerde aardappelen, pecorino, peterselie, knoflook en ei.

it2

  • Meng het panko/paneermeel met de melk en meng deze door het gehakt.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg het gehakt afgedekt 30 min. in de koelkast.
  • Ondertussen ga je de saus maken door in een pan met een beetje olie de ui aan te fruiten.
  • Zijn de uitjes aangefruit dan voeg je 1 minuut het basilicum toe.

it1

  • Voeg nu de tomatenblokjes met het sap en 1 el Italiaanse kruiden toe.
  • Laat ongeveer 30 min. sudderen.
  • Vorm kleine balletjes van het gehakt en bak deze gaar en goudbruin.
  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • Bereid inmiddels je pasta zoals je gewend bent.
  • Schep de balletjes door de saus.
  • Schep de balletjes in een vuurvaste schaal en verdeel hierover de gorgonzola.

Serveren:

    • Serveer met pasta, cherrytomaatjes, peterselie en rucola.

Succes!

Italiaanse balletjes gif

%d bloggers liken dit: