Ingrediënten
1 pompoen (ongeveer 1 kilo)
1 l bouillon (bv groenten of kippenbouillon)
2 uien
1 teentje knoflook
½ prei
½ rode peper (optioneel, als je de soep lekker pittig wil)
1 grote winterwortel geschild
1 tl kerriepoeder
½ tl cayennepeper
1 tl kurkuma
1 tl komijn
scheutje olijf olie
100 ml room
gerookte spekreepjes
1 el honing
zout
peper
Voor de garnering:
geroosterde pompoenzaden
crème fraȋche
bieslook
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200ºC, bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Halveer de pompoen, verwijder de pitten en de draden.
- Snijd de pompoen in dunne schijven.
- Pel de uien en snij deze in grove stukken.
- Verwijder de zaadlijst uit de paprika en snij in grove stukken.
- Rasp de wortel en snij deze in grove stukken.
- Snij de prei in grove stukken.
- Optioneel: verwijder de zaadlijst van de rode peper en snij de peper in kleine stukjes.
- Leg de groenten in een grote dichte stoommand.
- Strooi iets peper en zout over de groenten en besprenkel de groenten met olijfolie.
- Zet de groenten in de stoomoven 30 min / 200 ̊C/ combi-stoom
- Heb je geen stoomoven dan in voorverwarmde oven 30 min / 210̊C
- Bak/stoom 30 minuten totdat de pompoen mooi zacht is.
- Giet een scheut olijfolie in een hoge pan en fruit hierin het geperste knoflook.
- Voeg kerriepoeder, cayennepeper, kurkuma en komijn toe en bak 1 min. mee.
- Schep de groenten erbij en bak nog 1 min. mee.
- Blendeer het geheel tot een puree.
- Voeg de bouillon er bij en pureer het geheel nogmaals.
- Giet de room en voeg honing toe en kook dit een paar minuten door.
- Breng eventueel op smaak met extra zout en peper.
- Bak de spekjes krokant.
- Serveer de soep met een flinke dot crème fraȋche, spekjes, bieslook en geroosterde pompoenpitten.
Succes!