Snert met draadjesvlees en droge worst
Ingrediënten:
2 preien, in grove ringen
2 uien, in stukken
1 knolselderij, in blokjes
1 winterwortel, in blokjes
2 tenen knoflook, geperst
500 g groene spliterwten, geweld
500 g schouderkarbonade
500 g runder riblappen
10 kleine aardappels
3 laurierblaadjes
2 stengels bleekselderij
1 tl gemalen komijn
3 kruidnagels
3 jeneverbessen
6 groente bouillonblokjes
2 l water
zout
zwarte peper
1 droge worst
- Wel de erwten een paar uur of de dag van te voren.
- Snijd de riblappen in blokjes.
- Giet een klein scheutje olijfolie in de pan en schroei de blokjes aan alle kanten dicht.
- Giet nu 1 l water erbij en 2 bouillonblokjes.
- Breng weer aan de kook, zet zacht, deksel op de pan en doorlaten pruttelen totdat het vlees uiteen valt.
- Breng met 2 liter water en 4 bouillonblokjes de gewelde spliterwten aan de kook in een grote pan.
- Was en snij alle groenten.
- Voeg nu alle gesneden groenten en de schouderkarbonades bij de soep.
- Kruidnagels, jeneverbessen, komijn en laurier toevoegen.
- Lekker door laten pruttelen. ( op laag vuur laat niet aanbranden). Evt. plaatje eronder.
- Als de erwten uit elkaar vallen haal je de karbonades en de laurier eruit.
- Met een staafmixer pureer je de soep tot een glad geheel.
- Snijd de aardappels in kleine plakjes en voeg deze erbij.
- Lekker door laten pruttelen totdat de aardappels gaar zijn.
- Haal het vlees van het bot ( schouderkarbonades) en snijd deze in kleine stukjes ( dobbelsteentje).
- Inmiddels zullen de blokjes riblap ook wel klaar zijn.
- Giet de ribblokjes af en voeg deze bij de soep.
- Nog even door laten pruttelen.
- Snij een droge worst in kleine plakjes en bak deze even aan in een pan.
- Breng de soep op smaak met peper en zout.
- Serveer met een paar plakjes droge worst op de soep en roggebrood met spek.
- Erwtensoep is eigenlijk de volgende dag het lekkerste.
Succes!