Aardbeienboltaart

aardbeienboltaart
voor 10 personen

Ingrediënten deeg buitenkant:
4 eieren
80 g suiker
50 g bloem
1 mespuntje zout
geraspte citroenschil

Ingrediënten voor de vulling van de aardbeienrol buitenkant:
150 g aardbeienjam
125 g poedersuiker
60 g ongezouten boter
1,5 el water ( kersen of aardbeienlikeur is ook lekker)

Bereiding deeg:

  • Splits de eieren en klop de eiwitten stijf met een mespuntje zout.
  • Voeg de suiker tijdens het kloppen geleidelijk toe en klop ook de eidooiers door.
  • Voeg de bloem en de citroenschil toe.
  • Strijk het deeg uit op een met bakpapier bekleed bakblik.
  • Bak 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  • Stort de koek op een schone vochtige theedoek, verwijder het bakpapier en rol de koek met de theedoek op.
  • Laat afkoelen.

In de tussentijd maak je de botercrème met jam.

Bereiding botercrème:

  • Mix op kamertemperatuur de boter in een kom.
  • Zeef de poedersuiker of suikerbakkerspoeder in de kom en voeg water toe, goed mixen en het is klaar voor gebruik.
  • Bestrijk de koek aan Eén zijde met het mengsel van de botercrème en de jam rol hem op.
  • Laat minimaal 2 uur in de koelkast afkoelen.
  • Vet nu een ronde schaal in met boter. (ik heb voor dit recept een schaal gebruikt van 25 cm doorsnee en 15 cm hoog).
  • Bekleed deze met plasticfolie. Waarom invetten omdat het foliepapier goed aan de rand plakt en de taart is dan straks makkelijk te storten.
  • Snij plakken van ong. 1 cm dik van de helft van de rol en beleg de kom, begin onder in.
  • En nu maar stapelen dakpansgewijs. Probeer zachtjes aan te drukken zodat er geen kieren overblijven, maar forceer het niet. ( alles wat je teveel aandrukt zie je in het eindresultaat.)
  • Oké smelt nu 200 gr. witte chocolade au bain marie

3

    • Met een kwastje smeer je de binnenkant in over de rol zodat alles bedekt is. Laat half uurtje in de koelkast afkoelen.

Tijdens het afkoelen kan je beginnen met de vulling

Ingrediënten vulling:
300 ml verse slagroom
500 gr kwark
200 gr Griekse yoghurt
8 blaadjes witte gelatine
2 el poedersuiker
rode kleurstof

        • Klop de slagroom tot dat deze lobbig word.
        • Spatel daarna luchtig de kwark de poedersuiker en de yoghurt er door heen
        • Verwarm 50 ml aardbeienjam ( niet koken) voeg daarbij 7 gelatineblaadjes die je eerst 10 minuutjes in lauw water hebt laten weken.
        • De lauw warme aardbeienjam spatel je door de gehele massa.

Maar nu komt het er op aan.
Het wauw effect.
De binnenkant.

  • Verdeel nu de gehele massa over 3 gelijke delen.
  • Deel 1 niets meer aan doen.
  • Deel 2
  • 2 theelepels rode kleur toevoegen.
  • Deel 3
  • 4 theelepels rode kleurstof toevoegen.

 

        • En nu gaan we alles samenvoegen.
        • Stort deel 1 in de voorbewerkte kom.
        • Bedek het met 1/3 van de overgebleven plakjes rol
        • Stort deel 2 voeg verse aardbeien toe en bedek het weer met 1/3 van de plakjes rol.
        • Stort deel 3 voeg verse blauwe bessen toe en bedek het met 1/3 van de overgebleven plakjes rol
        • Sluit je de over hangende plasticfolie over de taart en zet deze 1 tot 2 uur in de diepvries.

Stort na 2 uur de taart.
Versier hem nog met wat aardbeien slagroom en verse munt.
Het is werkelijk een feest als je de taart opensnijd….. en nog meer feest want je mag hem ook nog opeten!

Altijd succes!

4

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: