Ingrediënten:
500 g pruimen, ontpit
1 plakje blader deeg
25 g roomboter
100 g suiker
20 ml water
1 vanillestokje
50 g blauwe bessen
50 g pecannoten, fijngehakt
poeder suiker
1 el honing
Bereiding:
- In een pan met dikke boden smelt je 20 g boter.
- Voeg hierbij de suiker en laat het even zachtjes pruttelen.( niet doorscheppen, gewoon pan bewegen).
- Zodra de suiker is opgelost schraap je het vanillestokje uit en voeg de zaadjes en het overgebleven stokje toe.
- 2 min. zachtjes door pruttelen. ( niet bruin laten worden).
- Giet nu het water toe en breng aan de kook.
- Zet het vuur weer zacht en leg de halve pruimen op de platte kant in de pan.
- Laat 3 min. zachtjes pruttelen en schep dan de pruimen eruit. ( zet weg).
- Voeg nu de blauwe bessen in de pan en schep deze gedurende 2 min. om.
- Haal de blauwe bessen uit de pan en zet weg.
- Laat de suiker gewoon door pruttelen.
- Ontdooi 9 blader deeg plakjes en leg deze zoals voorbeeld trapsgewijs op een bakpapier.
- Druk de kanten tegen elkaar aan.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Leg een bakpapiertje op de onderkant in een lage ronde bakvorm
- Smeer of spuit de zijkanten in.
- Verdeel de pruimen met de bolle kant over de bakvorm, een halve cm van de zijkant.
- Verdeel hiertussen de blauwe bessen.
- Haal het vanillestokje uit de suiker en giet de helft van de siroop over de pruimen.
- Snij een rond 1cm groter van de bakvorm van het blader deeg.
- Bedek de pruimen met het blader deeg en vouw de zijkanten naar binnen.
- Druk het blader deeg iets aan.
- Prik met een vork gaatjes in het blader deeg.
- Bestrijk het blader deeg met gesmolten boter en besprenkel deze met suiker.
- Zet de taart 35 min. in de oven.
- COMBISTOOMOVEN 185°C/25%stoom 30 min.
- Laat de taart iets afkoelen, leg een bord op de vorm en draai de taart om.
- verwarm de honing en smeer deze over de taart ( voor het glimmen)
Besprenkel de taart aan de rand met gehakte pedanten en poeder suiker.
Succes!