Ingrediënten voor de rozen:
3 grote stevige appels
500 ml water
300 gram witte basterdsuiker
1 vanillestokje
snufje kaneel
snufje kardemom
rode kleurstof
jam
Voor het beslag:
200 gr suiker
1 zakje vanille suiker of 1 tl vanille aroma
4 eieren
200 gr bloem
200 gr boter, op kamertemperatuur
1 tl bakpoeder
snufje zout
2 stevige appels
snufje kaneel
100 g witte chocolade
Bereiding:
- Pak een grote kom en klop hierin de suiker, vanillesuiker en boter met een mixer tot een glad beslag.
- Voeg tijdens het mixen 1 voor 1 de eieren toe.
- Voeg ook de bloem en bakpoeder beetje voor beetje toe onder het mixen.
- Mix dan nog eens 3 minuten op de hoogste stand.
- Zet het beslag weg.
Vulling:
- Schil 3 appels, haal het klokhuis eruit en snijd ze in dunne plakjes.
- Giet in een pan met dikke bodem het water, de basterdsuiker en kaneel, kardemom en het merg van het vanillestokje. (de rest van de peul mag er ook in).
- Voeg een paar druppel rode kleurstof toe.
- Voeg de appelschijfjes toe en breng het tegen de kook aan.
- Laat de appels in 10 minuten op laag vuur zacht worden.
- Laat ze niet te zacht worden, ze moeten niet uit elkaar vallen.
- Giet de schijfjes in een vergiet en laat ze drogen op bv. keukenpapier of keukendoek.
- Verwarm de oven voor op 165 °C.
Vulling:
- Verwijder van 2 appels het klokhuis en snijd de appels met schil in kleine stukjes.
- Hak de witte chocolade in kleine stukjes.
- Voeg de chocolade bij de gesneden appel met 1/3 van het beslag en 1 tl kaneel.
- Roer goed door.
- Vet een bakblik in en beleg deze met bakpapier.
- 1e laag 1/3 beslag.
- 2e laag afgekoelde appelpartjes.
- 3e laag beslag met appels/chocolade.
- 4e laag beslag.
Rozen maken:
- Maak eerst het hart van de roosjes door een appelschijfje op te rollen.
- Plaats het hartje op het beslag, iets in het beslag drukken.
- Plaats nu een blaadje om het hart heen door er een appelschijfje omheen te vouwen,
- Begin met een roos in het midden en maak er een paar omheen.
- Bak de cake goudbruin in ong. 60 minuten.
- Combi-stoomoven 160°C/25%stoom/50 min.
- Zodra de cake uit de oven is gekomen, smeer je de bovenkant in met een dun laagje jam voor de glans.
Succes!