Ingrediënten voor 4/5 personen:
30 g gedroogde porcini, ( 2 zakjes)
500 g runder- of kalfsgehakt
200 g gepureerde aardappelen
5 eetlepels pecorino
4 eetlepels gehakte bladpeterselie, plus extra voor de garnering
2 teentje knoflook, of 1 grote
50 g panko of paneermeel
2 eetlepels melk
1 ei, losgeklopt
olijfolie, voor het bakken
pasta
Voor de tomatensaus:
2 eetlepels olijfolie
1 rode ui, fijngehakt
1 el Italiaanse kruiden
2 blikken tomatenblokjes (à 400 g), met sap
3 eetlepels gehakt basilicum
Verder:
50 g gorgonzola
cherrytomaatjes
rucola
gorgonzola
Bereiding:
- Laat de porcini 30 min. wellen in heet water.
- Kook de aardappels en pureer deze daarna, laat afkoelen.
- Knijp de porcini uit en hak deze zeer fijn.
- Meng de porcini samen met het gehakt, gepureerde aardappelen, pecorino, peterselie, knoflook en ei.
- Meng het panko/paneermeel met de melk en meng deze door het gehakt.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Leg het gehakt afgedekt 30 min. in de koelkast.
- Ondertussen ga je de saus maken door in een pan met een beetje olie de ui aan te fruiten.
- Zijn de uitjes aangefruit dan voeg je 1 minuut het basilicum toe.
- Voeg nu de tomatenblokjes met het sap en 1 el Italiaanse kruiden toe.
- Laat ongeveer 30 min. sudderen.
- Vorm kleine balletjes van het gehakt en bak deze gaar en goudbruin.
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- Bereid inmiddels je pasta zoals je gewend bent.
- Schep de balletjes door de saus.
- Schep de balletjes in een vuurvaste schaal en verdeel hierover de gorgonzola.
Serveren:
- Serveer met pasta, cherrytomaatjes, peterselie en rucola.
Succes!