rasp van 1 limoen rasp van 1 sinaasappel 2 bloedsinaasappels sap van 1 of 2 sinaasappels en limoen (180 ml) 200 g wortels, geraspt 100 g zachte roomboter 4 eieren (M) 2 tl vanille-essence 210 g kristalsuiker 500 g Griekse yoghurt 260 g griesmeel + 2 el extra 60 g amandelmeel 10 g bakpoeder snufje zout
Verder nodig:
springvorm Ø 24 cm bakpapier keukenpapier steelpan rasp scherp mesje
Bereiding:
Rasp de schil van 1 limoen en 1 sinaasappel, zorg ervoor dat je alleen het gekleurde deel raspt en niet het wit. Bewaar de geraspte schillen.
Pers de overgebleven limoen en sinaasappel uit. Je hebt in totaal 180 ml sap nodig. Als je niet genoeg sap hebt, pers dan nog een sinaasappel uit. Bewaar het sap.
Gebruik een scherp mes om het wit volledig van de bloedsinaasappelschillen te verwijderen. Snijd de bloedsinaasappels vervolgens in dunne plakjes van ongeveer 2 mm dik en leg ze op keukenpapier.
Bekleed de bodem en de rand van een springvorm met keukenpapier en vet de randen in met boter.
Bedek de bodem van de springvorm met de plakjes bloedsinaasappel en strooi er 2 eetlepels griesmeel overheen.
Verwarm de oven voor op 165˚C.
Klop de eieren met 170 g suiker, vanille-essence en een snufje zout gedurende minstens 8 minuten.
Voeg na 8 minuten de yoghurt en de geraspte schil van het fruit toe aan het eimengsel. Klop nog 1 minuut door.
Meng het griesmeel met het amandelmeel en de bakpoeder en spatel dit voorzichtig door het beslag. Vouw als laatste de geraspte wortel erdoorheen. Gebruik geen mixer, het beslag moet luchtig blijven.
Giet het beslag over de bloedsinaasappelschijfjes in de springvorm.
Bak de cake gedurende 35-40 minuten in het midden van de oven op 165˚C met de instelling medium steam (50% stoom).
Karamelliseer de overgebleven 40 g suiker in een steelpannetje en blus af met het sap van de limoen en sinaasappel. Laat dit onafgedekt op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten inkoken tot het een licht stroperig geheel is.